Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

69η Π.Ο.Σ. Βαρδούσια 2009


Η φετινή Π.Ο.Σ. έγινε στα Βαρδούσια στις 18 - 19 / 7 /2009
Η ανάβαση έγινε από τον Αθανάσιο Διάκο με αυτοκίνητα μέχρι την διασταύρωση για Αρτοτίνα και στη συνέχεια με τα πόδια για 20' μέχρι τα καταφύγια , όπου έγινε η κατασκήνωση .
Για την κορφή Κόρακας υψ. 2.495 μ. ξεκινήσαμε στις 7.00 το πρωί . Η διάρκεια της πορείας ήταν 2 ώρες περίπου μέσω τις τοποθεσίας Πόρτες .
Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες και ευχές στην κορφή επιστρέψαμε στην κατασκήνωση απ΄την ίδια δύσκολη διαδρομή και μετά την ανασυγκρότηση κατεβήκαμε στην πλατεία του Αθανασίου Διάκου όπου μας έπιασαν τον κώ...
Η εξόρμηση αυτή ήταν αρκετά πετυχημένη και συμμετείχαμε σαν μέλη του Φ.Ο.Αντιρρίου ''Αριστοτέλης'' . Τα μοναδικά μελανά σημεία , η για πρώτη φορά μη διανομή των σημάτων των ορειβατικών συγκεντρώσεων και η φήμη ότι του χρόνου η Π.Ο.Σ. δεν θα γίνει στον Όλυμπο .

1 σχόλιο:

kondav είπε...

Η Σαράνταινα είναι μνημείο της Φύσης!
Θα μπορούσαμε να φανταστούμε αιολικό πάρκο στην Ακρόπολη;
Ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε αρνητικά!
Στο βωμό του Κέρδους όλα είναι πιθανά!
Η εταιρεία TERNA Ενεργειακή ετοιμάζεται να καταστρέψει ένα από τα τελευταία Μνημεία της Ελληνικής Φύσης. Ας μην ξεχνάμε πως ότι είναι το Βάι για τον φοίνικα, είναι η οροσειρά της Σαράνταινας για την Οξυά. Εδώ βρίσκεται ένα μοναδικό παρθένο δάσος οξυάς, που αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσής της στην Ευρώπη. Επιπλέον στην περιοχή εντοπίζονται σπάνια ενδημικά είδη όπως Centaurea princeps ενδημικό αποκλειστικά στην περιοχή (!), Thymus hartvigii subsp. macrocalyx, Medicago medicaginoides που αναφέρονται στα διάφορα Red data books, όπως π.χ το Medicago medicaginoides που απ’ όλη την Ελλάδα μόνο σ’ αυτή την περιοχή εμφανίζεται (είδος κυρίως της Ασίας) και εδώ είναι το ανατολικότερο όριο εξάπλωσής του. Η Σαράνταινα αποτελεί εξάλου και τον νοτιότερο στην Βαλκανική Βιοτόπο για τις καφέ αρκούδες. Εδώ επίσης συναντάμε σπάνια είδη της Ελληνικής Πανίδας όπως τον Λύκο, το Ζαρκάδι,το Αγριοκάτσικο και μέχρι την δεκαετία του '9ο και τον σπανιότατο Λύγκα. Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει εκτός των άλλων και τον Ασπροπάρη, τον Γύπα, τον Χρυσαετό και την Μαυροτσικλιτάρα. Αποτελεί δηλ. περιοχή φυσικού αποθέματος προς διατήρηση και προστασία και προκαλεί όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτηματικά το γιατί δεν εντάχθηκε στο δίκτυο "Natura 2000."
Πριν προλάβουν λοιπόν να εγκαταστήσουν Αιολικά Πάρκα και στα Μνημεία της Πολιτισμικής μας Κληρονομιάς - γιατί είναι ικανοί και για κάτι τέτοιο... και να δούμε και δίπλα στον Παρθενώνα Ανεμογεννήτριες... ας αντιδράσουμε άμεσα και ας απαιτήσουμε:
ΑΜΕΣΗ ΙΔΡΥΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ "ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ-ΣΑΡΑΝΤΑΙΝΑΣ-ΚΡΑΒΑΡΩΝ"