Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Αγιωργίτικο από τη Νεμέα .

















Εφέτος αποφάσισα να αγοράσω σταφύλια για κρασί , διότι η χρονιά ήταν δύσκολη για τα δικά μου . Οι συνεχείς βροχές την άνοιξη που τις διαδέχτηκε καύσωνας και οι βροχές πάλι προς το τέλος του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την λίγη ηλιοφάνεια συνετέλεσαν ώστε το αμπέλι μου να ''αρρωστήσει '' από περονόσπορο και να χάσω την μισή περίπου παραγωγή . Αυτό όμως είχε σαν συνέπεια και η υπόλοιπη παραγωγή να μην είναι ποιοτικά καλή.
Έτσι στις 3 Οκτωβρίου πήγα στη Νεμέα και πήρα 600 κιλά Αγιωργίτικο . Το οινοποίησα την επομένη προσθέτοντας - για πρώτη φορά - θειώδη , μετά από παρότρυνση του ανθρώπου που μου έδωσε τα σταφύλια , γιατί τα ίδια προβλήματα με τα δικά μου είχαν και στη Νεμέα τα αμπέλια .
Οι βαθμοί BOME που έπιασε ο μούστος ήταν 14,2 ! Το κόστος ήταν 0,65 ευρώ / Kg
Θα τα αφήσω στην κάδη για δέκα ημέρες , ώστε το κρασί να αποκτήσει κοκκινόμαυρο χρώμα και στη συνέχεια θα το αποθηκεύσω σε ανοξείδωτη δεξαμενή προσθέτοντας δρύινα κομμάτια ξύλου , για να πάρει το άρωμά τους . Οι απολασπώσεις θα είναι δύο ή τρεις και στην τελευταία το κρασί θα φιλτραριστεί .

Δεν υπάρχουν σχόλια: