Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2010

Μάζεμα άγριων καρπών

Τον τελευταίο καιρό , μία από τις πιο ευχάριστες ασχολίες μου , είναι να πηγαίνω σε κάποιο μέρος και να μαζεύω διάφορους καρπούς ή βότανα .
Το γεγονός ότι πλέον έχει χαθεί η γνώση του τι βρίσκουμε στη φύση και τρώγεται ή του τι βρίσκανε και το χρησιμοποιούσαν οι παλιότεροι σε διάφορες εφαρμογές , με ώθησε στην ευχάριστη αυτή απασχόληση .
Παλιότερα οι άνθρωποι ζούσανε πιο αρμονικά ενταγμένοι στο περιβάλλον τους , παίρναν απ' αυτό αρκετά φαγώσιμα , πληθώρα βοτάνων και με πρώτες ύλες γύρω από τον τόπο κατοικίας τους , έφτιαχναν τις κατασκευές τους .
Σήμερα η τροφοσυλλογή είναι σχεδόν αδύνατη , λόγω περιορισμένου χρόνου και κόστους . Η γνώση όμως , ότι γύρω μας υπάρχουν αρκετά φυτά που μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε , τείνει να εκλείψει .
Έτσι πλέον στις διάφορες συναντήσεις μου με μεγαλύτερους , προσπαθώ να μάθω από την πείρα τους πάνω σ΄αυτό το θέμα .
Στη συνέχεια στις εξορμήσεις μου στα δάση ή στα χωράφια ψάχνω να εντοπίσω τα είδη που μου έχουν υποδείξει .
Στο Αντίρριο , κάτω από ελιές μάζεψα κάπαρη και στα ανοιξιάτικα χωράφια αγριαγκινάρες .
Οι γεύσεις που δίνουν τα δύο αυτά φυτά είναι υπέροχες και ακόμα μπορούν να συντηρηθούν για μακρύ χρονικό διάστημα σαν τουρσί .


Κάπαρη
 ΑγριαγκινάρεςΣτο δάσος του Αγ. Νικολάου μαζί με την φίλη Ευγενία , μαζέψαμε μανιτάρια ( Cantharellous Cibarius , Boletus Edulis ) , χαμοκέρασα , ρίγανη και βάλσαμο .
Τα μανιτάρια τα καταναλώσαμε τηγανητά , τα χαμοκέρασα γίνανε μαρμελάδα , η ρίγανη σε ματσάκια κρεμάστηκε για αποξήρανση και το βάλσαμο μπήκε σε λάδι για ενδεχόμενη ανάγκη .

Cantharellus cibarius


 Boletus reticulatus ;

 Χαμοκέρασα


 Ρίγανη έτοιμη για αποξήρανση Βάλσαμο σε λάδι ελιάς . Ότι καλύτερο για τις πληγές .

Από τον κήπο μάζεψα 3 κιλά φραγκοστάφυλα ( σταφλίτσια ) κόκκινα και κίτρινα και 300 γραμμάρια λαγοκέρασα , που πήγαν κι αυτά για μαρμελάδα . Αυτά τα φυτά μου δώσανε φέτος για πρώτη φορά καρπούς .
 Η φετινή σοδειά . Φραγκοστάφυλα και λαγοκέρασα .
 Λαγοκέρασα


 Φραγκοστάφυλα κίτρινα


Φραγκοστάφυλα κόκκινα ή σταφλίτσια όπως τα λέμε στην Ευρυτανία .Η συνέχεια προβλέπει μάζεμα τσαγιού στο Βελούχι , άγρια φουντούκια , κάστανα , βατόμουρα κι ότι ακόμα ενδεχομένως προκύψει .

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

καλέ, βγάλε το ερωτηματικό... reticulatus είναι. τι αμφισβήτηση!