Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Βρυξέλλες και Μπρίζ για ένα Σαββατοκύριακο

Ένα γρήγορο ταξίδι στο Βέλγιο για την εκδήλωση που οργάνωσε ένας φίλος , ήταν μια ακόμα αφορμή για σκέψεις και παρατηρήσεις.
Η Ευρώπη σιγά σιγά αρχίζει να γίνεται παντού ίδια , με τις απαραίτητες εξαιρέσεις βέβαια. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ο τρόπος ζωής , οι συνήθειες , η κουλτούρα και τα προβλήματα των Βέλγων είναι περίπου ίδια με των Ελλήνων. Η αίσθηση που αποκόμισα είναι ότι οι Βέλγοι βρίσκονται σε λίγο καλύτερη κατάσταση από εμάς. Άλλου τύπου οργάνωση της κοινωνίας και της καθημερινής ζωής τους περίμενα ότι θα έβρισκα και άλλα βρήκα. Σκουπίδια υπήρχαν αρκετά , όχι βέβαια όσα στην Ελλάδα. Η ενδοχώρα ήταν ίδια με την δική μας , με τη σχετική αναρχία που επικρατεί στο αισθητικό κομμάτι. Μετανάστες και ξένοι γενικά ήταν περισσότεροι από όσους συναντάς στη χώρα μας. Οι αστικοί δρόμοι , πολλοί από τους οποίους ήταν επιστρωμένοι με κυβόλιθους , δεν βρίσκονταν και στην καλύτερη κατάσταση. Οι πληροφοριακές πινακίδες στους σταθμούς και λιγότερο στους δρόμους ήταν ανεπαρκείς. Το βασικό πρόβλημα με τις δύο γλώσσες , Βαλόνικα και Φλαμανδικά , είναι μια τροχοπέδη στην σύγκληση των λαών της χώρας , αν και πιστεύω ότι λίγα τους ενώνουν για να προσπαθήσουν να υπερβούν τις γλωσσικές διαφορές. Στα στοιχεία που υπερτερούν από εμάς μπορώ να αναφέρω την ευγένεια , τη σωστή οδική συμπεριφορά , την τήρηση των κανόνων ( αποδείξεις , παρκάρισμα κλπ.) και τις καλύτερες υποδομές.






















Το φαγητό ήταν γενικά νόστιμο , αλλά ακριβό , ενώ βρίσκεις παντού να γευθείς τοπική κουζίνα. Η εξυπηρέτηση στα εστιατόρια είναι ουδέτερη και λίγο φτωχή. Η αρχιτεκτονική τους κληρονομιά διατηρείται  σε καλύτερη κατάσταση από τη δική μας. Η συμπεριφορά του κόσμου στο δρόμο και στους κλειστούς χώρους είναι ευγενική και δεν ακούς φωνές και ήχους που να σε ενοχλούν. Δεν υπάρχει έξω από τα καταστήματα το φαινόμενο της άγρας των πελατών.
Αυτά επί τροχάδην





















Οι Βρυξέλλες μόνο στο ιστορικό τους κέντρο έχουν κάτι το αξιοσημείωτο , κατά τα άλλα είναι μία μουντή μεγαλούπολη. Η Μπρίζ είναι μια ευχάριστη έκπληξη στο μέσον του πουθενά. Πηγαίνοντας δεν σε προδιαθέτει κανένα στοιχείο ότι θα αντικρίσεις τόση ομορφιά συμπυκνωμένη ανάμεσα στα κανάλια της πόλης. Η ιστορία και η παράδοση διατηρούνται σε πολύ καλό επίπεδο, Η φυσική ομορφιά έχει υποταχθεί στην ανθρώπινη δραστηριότητα χωρίς όμως αυτό να είναι κατ ανάγκη κακό ή ακαλαίσθητο.





















Αυτά τα λίγα έχω να αναφέρω , γιατί δεν θέλω να προσεγγίζω τις παραστάσεις που δέχομαι επιδερμικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: