Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η παλιά γνώση έχει χαθεί

  Η Ευρυτανική κοινωνία τα παλιότερα χρόνια ήταν σχεδόν σε όλα τα απαραίτητα αγαθά αυτάρκης.
Αν προσπαθήσουμε να συγκρίνουμε το σήμερα με το τότε, θα διαπιστώσουμε μια εκ θεμελίων αλλαγή στις συνήθειες, αλλά και στον τρόπο ζωής συνολικά. Το γεγονός αυτό είναι λογικό, αν δεχτούμε την αλλαγή της κοινωνίας από αγροτική σε αστική. Στον τόπο μας όμως, όπως και σε όλες τις περιφερειακές κοινωνίες, έχει συντελεστεί μια άνευ προηγουμένου αλλοτρίωση, γεγονός που δεν παρατηρείται σε τέτοιο βαθμό, σε ομοειδείς περιπτώσεις άλλων χορών.
Η διαπίστωση αυτή έχει πολλές παραμέτρους, όπως πολιτιστικές, κοινωνικές, κλπ, αλλά και επιμέρους όπως επί παραδείγματι στη διατροφή, στις σχέσεις, στην εργασία κ.α.
   Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των νεότερων γενεών, έχει όμως και μια ακόμα επίπτωση, ιδιαίτερα σοβαρή. Λόγω του ότι την τροφή μας την προμηθευόμαστε και δεν την παράγουμε ή δεν την συλλέγουμε, έχουμε χάσει τη γνώση του τι είναι βρώσιμο από τα είδη που μπορούμε να βρούμε γύρω μας. Αναφέρω ως ιδιαίτερα σοβαρή την παράμετρο αυτή αναλογιζόμενος το ότι γενιές ολόκληρες συμπλήρωναν την διατροφή τους με χορταρικά και μανιτάρια ή άγρια φρούτα και ξηρούς καρπούς που μπορούσαν να βρουν κοντά στον τόπο διαμονής τους. Ακόμα στις δύσκολες μέρες της κατοχής, ο λαός επιβίωσε κατέχοντας τη γνώση του τι τρώγεται από αυτά που τον περιέβαλλαν.

Τελευταία προσπάθησα να συλλέξω πληροφορίες, από ανθρώπους που γνωρίζουν του τι μπορεί κάποιος με ασφάλεια να καταναλώσει. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατήρησα, ότι μπορεί να φτιαχτεί ένας ευρύς κατάλογος ειδών, ο οποίος δε,  μπορεί συνέχεια να συμπληρώνεται.
Η σημερινή ανάρτηση δεν έχει ως σκοπό την παράθεση των στοιχείων αυτών, διότι ο κατάλογος θα ήταν αποσπασματικός, αλλά κυρίως ελλιπείς. Αποτελεί όμως πρόσκληση για όποιον θέλει, να κοινοποιήσει ονόματα ειδών που ίσως γνωρίζει, έτσι ώστε όταν συμπληρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός, να ανακοινωθεί.


Υ.Γ.
Ευχαριστώ τους φίλους που έχουν βοηθήσει μέχρι τώρα.

Οι φωτογραφίες είναι μια απλή αναφορά σε είδη που υπάρχουν γύρω μας. 


















































Δεν υπάρχουν σχόλια: