Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αποξηραντήρας

Αρκετό καιρό έψαχνα σχέδια για να κατασκευάσω ένα λειτουργικό και χρηστικό αποξηραντήρα. Έβρισκα στο internet διάφορα σχέδια που όμως δεν με ικανοποιούσαν απόλυτα. Έτσι προσπάθησα να σχεδιάσω έναν στα μέτρα μου.

Το αποτέλεσμα φαίνεται στις φωτογραφίες.

Η κυρτή προς τα εμπρός βάση
 


Η βάση είναι κεκλιμένη προς τη μια πλευρά, έτσι ώστε να έχει μέτωπο στον ήλιο. Όταν δεν την χρησιμοποιώ κλίνει για ευκολότερη αποθήκευση. Στις άκρες έχει στηρίγματα ώστε να στηρίζουν τον αποξηραντήρα.

Πάνω στη βάση τοποθετώ τον αποξηραντήρα
Το πλαίσιο του αποξηραντήρα είναι 1,80 χ 0.60 ώστε να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα μέσα από πόρτες. Το συνολικό του βάρος δεν ξεπερνά τα τέσσερα κιλά.
Στο κάτω μέρος του έχει διπλή σήτα ώστε τα έντομα να μην έρχονται σε επαφή με το προς αποξήρανση προϊόντα. Οι δύο σήτες έχουν απόσταση 3 εκατοστά μεταξύ τους.

Το πλαίσιο χωρίζεται σε τρία τμήματα. Αυτό γίνεται για να έχω τη δυνατότητα να τοποθετώ διαφορετικά υλικά την ίδια στιγμή.
Ο αποξηραντήρας ανοικτός

Το καπάκι καλύπτεται με πλαστικό τζάμι. Η αρχική σκέψη ήταν να επικολληθεί εξωτερικά μια σκούρα μεμβράνη στο τζάμι, ώστε να συγκεντρώνει περισσότερη θερμότητα στο εσωτερικό και τα τρόφιμα να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο. Αυτό όμως το άφησα για το μέλλον, κρίνοντας από το αποτέλεσμα των πρώτων δοκιμαστικών αποξηράνσεων.


Το κάλυμμα ανασηκώνεται και στηρίζεται για να είναι εύκολη η τοποθέτηση των προς αποξήρανση υλικών . Τέλος κλείνει στεγανά με τη βοήθεια του εσωτερικού αρμοκάλυπτρου.
 Boletus aereus & Cantharellus cibarius

Η υγρασία που αφαιρείται από τα τρόφιμα εύκολα αποβάλλεται μέσα από τη σήτα, μεταφερόμενη με τον θερμό αέρα.

Τα υλικά που θα αποξηραίνω θα είναι μανιτάρια, τομάτες και φρούτα.
Τα μανιτάρια για να μπορώ να τα συντηρώ για μακρότερο χρονικό διάστημα, τις τομάτες για να τις φτιάχνω λιαστές και τα φρούτα διότι τώρα την άνοιξη περισσεύουν και αφήνονται να χαλάσουν.
Μένει προς διερεύνηση αν είναι σωστό τα τρόφιμα να τοποθετούνται απευθείας πάνω στη σήτα ή μέσα σε δίσκους.
Όλα έτοιμα !

Τα πρώτα μανιτάρια που έφτιαξα τα άφησα στον ήλιο για δύο μέρες. Με χαρά διαπίστωσα ότι στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα απέβαλλαν τελείως την υγρασία τους. Έτσι τα αποθήκευσα μέσα σε ένα γυάλινο βάζο και είναι πλέον έτοιμα για μελλοντική κατανάλωση. 

1 σχόλιο:

tselos photos -Nature of Roumeli είπε...

Συγχαρητήρια Νίκο.

Λέω να φέρνω τα μανιτάρια από κει αλλά δεν ξέρω ακόμα τι "ξάι" έχεις βάλει !!

Τώρα στα σοβαρά, πρέπει να πέσει καμιά βροχούλα γιατί δεν φυτρώνει τίποτα και ο τόπος φαίνεται κατάξερος .