Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Αξήρανση σύκων

Ερχόμενος από το Αντίρριο στο Καρπενήσι μάζεψα αρκετά σύκα για να τα αποξηράνω. Είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ κι ελπίζω να μην κάνω λάθη.
Τα σύκα που αποξηραίνονται ξέρω ότι είναι τα μαύρα - οι τσαπέλες. Όμως εγώ έχω μόνο λευκά και έτσι τελείως πειραματικά θα προσπαθήσω να τα καταφέρω.
 




Αρχικά έστυψα αρκετά λεμόνια. Αραίωσα το χυμό με λίγο νερό. Εκεί μέσα θα τοποθετήσω για λίγο τα σύκα ανοιγμένα, για να απολυμανθούν και να μην χαλάσουν κατά την έκθεσή τους στον ήλιο.









Τα σύκα διάβασα, ( http://www.ftiaxno.gr/2009/09/blog-post_11.html ) πρέπει να είναι ώριμα και χωρίς στίγματα στην επιφάνειά τους. Τα άνοιξα από το κάτω μέρος τους και τα βύθισα για λίγο στο διάλυμα του λεμονιού και από τις δύο μεριές.







 




Τα άφησα λίγα δευτερόλεπτα να βραχούν στο λεμόνι. Αντί για λεμόνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα μεταμπισουλφίτ ( το γνωστό θειώδες που βάζουμε σαν αποστείρωση στο κρασί ). Εγώ σαν ποιο φυσικό προϊόν επέλεξα το λεμόνι. 







Στη συνέχεια έβαλα το ένα ανοιγμένο σύκο πάνω στο άλλο, με τις φλούδες να είναι προς τα έξω και τα πίεσα λίγο με τα δάκτυλα. Αυτό δεν το διάβασα πουθενά, αλλά θυμάμαι παλιά ότι τα ξερά σύκα σε αυτή τη μορφή τα πουλάγανε τα καταστήματα κι όχι ολόκληρα που τα βρίσκουμε σήμερα.








Τέλος τα τοποθέτησα στον αποξηραντήρα μου, χωρίς το ένα να ακουμπάει στο άλλο και τα έβαλα στον ήλιο.
Κάθε πρωί τα αναποδογυρίζω ώστε να αποξηρανθούν ομοιόμορφα.









Στην πορεία εντόπισα κάποια λάθη. Το βασικότερο είναι ότι έπρεπε να τα βάλω πάνω σε ρηχά ταψάκια κι όχι απευθείας πάνω στη σήτα, διότι τρέξανε υγρά και τη λερώσανε. Κατά τα λοιπά, όλα πάνε καλά. Κανένα δεν χάλασε και όλα την τρίτη ημέρα έχουν χάσει το πράσινο χρώμα τους, παίρνοντας μια ωχρή απόχρωση.
Η συνέχεια σε λίγες ημέρες .....

* Ευχαριστώ το Νίκο στο Αντίρριο για τα σύκα.
* Σχετικά με τον αποξηραντήρα : http://nikow-ant.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: