Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Αυτοφυή και καλλιεργούμενα μανιτάρια. Μέθοδοι καλλιέργειας σε κορμούς

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου παρακολούθησα το σεμινάριο που έγινε στο Καρπενήσι για τα αυτοφυή και καλλιεργούμενα μανιτάρια, καθώς και για τρόπους καλλιέργειας των.

Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση που οι ομιλητές, γεωπόνοι και παραγωγοί μανιταριών, ανέλυσαν με λεπτομέρειες διάφορα κεφάλαια σχετικά με το θέμα.

Αρχικά έγινε παρουσίαση των βασικών στοιχείων για τους μύκητες καθώς και των αυτοφυών μανιταριών που βρίσκουμε στη φύση και ποιών από αυτά είναι δυνατή η καλλιέργειά τους.

Στη συνέχεια αναλύθηκαν τα θέματα: Καλλιέργεια τρούφας, καλλιέργεια Pleurotus ostreatus και Lentinulla edodes σε κορμούς και σε συνθετικό υπόστρωμα.

Τέλος έγινε μια επιτροχάδην παρουσίαση φαρμακευτικών μανιταριών, τρόπων συντήρησης και κάποιων συνταγών μαγειρικής.


Την διοργάνωση αυτή δεν παρακολούθησαν πολλά άτομα. Οι λόγοι έχουν να κάνουν, κατά τη γνώμη μου, μάλλον με το εξειδικευμένο αντικείμενο, την αλμυρή τιμή συμμετοχής και ίσως με την ελλειπή διαφήμιση. Από οργανωτικής πλευράς, το πρόγραμμα άλλαξε και πριν αλλά και κατά την διάρκεια της συνάντησης, περικόπτοντας τα πλέον δαπανηρά για τους διοργανωτές κεφάλαια, όπως την συμμετοχή του τρουφοκυνηγού με το τρουφόσκυλο, την παρασκευή φαγητών με τρούφα, την έξοδο στο πεδίο για ανεύρεση μανιταριών, χωρίς βέβαια την αυτονόητη επιστροφή χρημάτων. Τέλος δύο από τις εισηγήτριες του σεμιναρίου, όπως ανέφερε το πρόγραμμα, δεν παρουσιάστηκαν καθόλου.Φαίνεται πως το θέμα μανιτάρι πουλάει και έτσι παρουσιάζεται πεδίον δόξης λαμπρόν για τους επιτήδειους.

Εκτός όμως από αυτά τα οργανωτικά ''ολισθήματα'' οι παρουσιάσεις είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι αναφορές για τους τρόπους καλλιέργειας των μανιταριών και για τους τρόπους συντήρησης, μπορούν να αποφέρουν εισοδήματα και διεξόδους σε ανθρώπους που θα επιθυμούσαν να ασχοληθούν με το θέμα. Όμως πιστεύω η ιδιαίτερη εξειδίκευση που απαιτείται είναι η βασική παράμετρος που αποθαρρύνει κάποιον, όπως και τα όχι και τόσο μεγάλα οικονομικά μεγέθη που απαιτούνται, αλλά στις μέρες που ζούμε κι αυτός ο τομέας μάλλον αποτελεί τροχοπέδη.


Προσωπικά η παρακολούθηση του σεμιναρίου με βοήθησε αρκετά σε διάφορους τομείς που με ενδιαφέρουν. Όσο πιο βαθιά προσεγγίζω το θέμα των μανιταριών, τόσο πιο πολλά σταυροδρόμια ανακαλύπτω. Η εξειδίκευση που προσπαθώ γίνεται συναρπαστική.



Δεν υπάρχουν σχόλια: