Όλα όμως ακολουθούσαν την ιδανική διαδρομή. Τη διαδρομή που δεν εξουθένωνε τους ανθρώπους και τα φορτωμένα υποζύγια, τη διαδρομή που ομαλά έχανε ύψος, για να οδηγήσει με λίγα ίσως παραπάνω καγκέλια στον τελικό προορισμό.
Υπάρχουν όμως και μονοπάτια που ακολουθώντας το δύσβατο και σε πολλές περιπτώσεις έντονα επικλινές έδαφος, χαράσσονταν με έντονες υψομετρικές αποκλίσεις, για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τη σύνδεση των χωριών.
Η νέα όμως ανάγκη που αναπτύσσεται, για την ύπαρξη πεζοπορικών διαδρομών, καθώς και μονοπατιών που οδηγούν σε περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως καταρράκτες, κορφές κλπ, φέρνουν πάλι τα παλιά μονοπάτια στην επικαιρότητα και η συντήρησή τους αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την επισκεψιμότητα τους.
Έτσι στο Αντίρριο, η τοπική δραστήρια φυσιολατρική ομάδα του ''Αριστοτέλη '', στην προσπάθειά της να αναπτύξει ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών που θα οδηγούν στα αξιοθέατα της περιοχής, έχει εντάξει στις προτεραιότητές της, τον καθαρισμό και την σήμανση των χαμένων σήμερα μονοπατιών. Στην Παλιοβούνα, τα χωριά Ρίζα και Καλαβρούζα παλιά επικοινωνούσαν με ένα μονοπάτι που σήμερα το γνωρίζουν λίγοι κι ακόμα πιο λίγοι το περπατάνε. Η βλάστηση στην περιοχή είναι πυκνή και αποτελείται κυρίως από αριές, πουρνάρια, ρείκια και κουμαριές. Η διαδρομή του μονοπατιού δεν έχει τελείως χαθεί, κυρίως λόγω των ζώων του βοσκάνε εκεί.
Αποφασίσαμε λοιπόν αυτό το μονοπάτι που στη συνέχειά του μετά την Καλαβρούζα οδηγεί στην κορφή της Παλιοβούνας, να το καθαρίσουμε, να το σημάνουμε και να το χαρτογραφήσουμε.
Η δουλειά ήταν αρκετά κοπιαστική, λόγω της πυκνότητας της βλάστησης, όμως μετά από πέντε ώρες είχαμε ένα πρώτο ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η προσπάθεια βέβαια θα επαναληφθεί και το καθαρό και σημασμένο πλέον μονοπάτι Ρίζας - Καλαβρούζας - κορφής Παλιοβούνας θα περιμένει τους επισκέπτες του.
1 σχόλιο:
Προφανώς κάτι ξέρεις από μονοπάτια και... γεφύρια αγαπητέ φίλε!
ΥΓ. Ελπίζω να είδες κάποιο "απαντητικό" mail (6-12)Καλησπέρα.
Δημοσίευση σχολίου