Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Απολογισμός καλλιεργητικής περιόδου

   Ας κάνουμε λοιπόν τον απολογισμό στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και συμπληρώνοντας περίπου ένα χρόνο με το θερμοκήπιο.

-    Η χρονιά αυτή ήταν καθαρά πειραματική. Μη έχοντας πρότερη εμπειρία στα θερμοκήπια, χρησιμοποίησα μία μέθοδο καλλιέργειας που προσομοιάζει μ αυτόν της φυσικής καλλιέργειας. Διαμόρφωσα τον προς καλλιέργεια χώρο σε ''σαμάρια'' και φύτεψα σε δύο γραμμές ανά σαμάρι, επιλέγοντας τα προς συγκαλλιέργεια φυτά παίρνοντας υπόψιν μου τις ιδιαιτερότητες και προτιμήσεις του καθενός.
-    Η εποχή φύτευσης του κάθε είδους - και αναφερόμενοι πάντα για το Καρπενήσι-διαφοροποιείται από το γεγονός ότι αυτά φυτεύονται σε κλειστό χώρο. Έτσι κατέγραψα τις σχετικές παρατηρήσεις.
Σε άλλα είδη μπορώ να φυτέψω νωρίτερα, ενώ σε άλλα αρκετά νωρίτερα απ το κανονικό.
-    Στην αρχή με απασχολούσε το θέμα της επικονίασης, δηλαδή το αν τα έντομα θα μπαίνουν στο κλειστό χώρο του θερμοκηπίου, ώστε να γονιμοποιούν τα λουλούδια. Οι φόβοι μου όμως αποδείχτηκαν αβάσιμοι και όλα πήγαν κατ ευχήν.
-    Η απόδοση και οι παρατηρήσεις ανά είδος είναι:
Ντομάτες
Φύτεψα 8 διαφορετικά είδη με καλύτερη απόδοση από τις Olli Rose Saint Domingue και την ανθεκτική στην ξηρασία ποικιλία ''ντοματάκια Χίου''.
Η ανάπτυξη των φυτών ήταν εντυπωσιακή. Ορισμένα είδη έφτασαν σε ύψος πολλαπλάσιο του ύψους του θερμοκηπίου και η παραγωγή παρατάθηκε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε η εσωτερική θερμοκρασία έπεσε στο -5 και οι ντοματιές πάγωσαν.
Ένα βασικό πρόβλημα ήταν η έλλειψη ασβεστίου στο χώμα και γι αυτό η εμφάνιση μαύρων κηλίδων στο κάτω μέρος των καρπών. Για του χρόνου έχω ρίξει μαρμαρόσκονη από τώρα.
Σημαντική παρατήρηση! Άλλη χρονιά θα βάλω ένα ή δύο το πολύ είδη, διότι λόγω της επικονίασης αλλοιώνονται ή αλλάζουν τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.
Αγγούρια.
Λόγω έλλειψης σπόρου από προηγούμενες χρονιές αγόρασα έτοιμα φυτώρια. Ένα μήνα μετά και πριν αρχίσει η παραγωγή, τα φυτά προσβλήθηκαν από τετράνυχο. Αν και τα ψέκασα με διάλυμα σαπουνιού με οινόπνευμα και εναλλακτικά με πολυκόμπι, αποτέλεσμα δεν είχα. Η παραγωγή ήταν σχετικά ικανοποιητική, αλλά κράτησε λίγο, γιατί εν τω μεταξύ τα φυτά είχαν τελείως αποψιλωθεί από φύλλα.
Κοντές κολοκυθιές.
Κι αυτές τις αγόρασα ως έτοιμα φυτά. Είχαν εντυπωσιακή ανάπτυξη και πολύ μεγάλη παραγωγή. Κάθε πρωί μάζευα τα λουλούδια και τα λιγότερα κολοκυθάκια που έβγαιναν. Η παραγωγή κράτησε περίπου τέσσερις μήνες. Τα φύλλα των φυτών προσβλήθηκαν από τετράνυχο, αλλά εδώ το σαπούνι με το οινόπνευμα και το πολυκόμπι είχαν αποτέλεσμα.
Μελιτζάνες.
Τα φυτά τα πήρα έτοιμα και τα έβαλα σε δύο σειρές. Είχαν καλή σχετικά απόδοση αν και παρατήρησα πως πολλά άνθη έπεφταν χωρίς να δίνουν καρπό. Η παραγωγή έφτασε έως την αρχή του χειμώνα.
Πράσινες πιπεριές.
Δεν έδωσαν σχεδόν καθόλου παραγωγή και είχαν πολλές ασθένειες.
Πιπεριές Φλωρίνης.
Σε αντίθεση με τις πράσινες, είχαν εντυπωσιακή απόδοση και μόνο οι παρατεταμένες παγωνιές σταμάτησαν την παραγωγή τους. Του χρόνου δεν θα βάλω καθόλου πράσινες παρά μόνο πιπεριές Φλωρίνης.
Πεπόνια - Καρπούζια.
Τα φυτά είχαν καλή ανάπτυξη και οι πεπονιές είχαν πρόβλημα με τον τεράνυχο. Έκαναν παραγωγή, που όμως δεν ήταν ποιοτική. Η γεύση των πεπονιών θύμιζε χώμα και τα καρπούζια δεν ήταν ιδιαίτερα γλυκά. Ένα επιπλέον αρνητικό ήταν ο πολύς χώρος που καταλάμβαναν.
Μπάμιες
Έβαλα μπάμιες για πρώτη φορά στο Καρπενήσι, μη ξέροντας ούτε πως είναι το φυτό, ούτε τι χώρος απαιτείται. Ακολούθησα τις οδηγίες από το διαδίκτυο και τα φυτά έγιναν πολύ ψηλά και είχαν καλή απόδοση. Λόγω του ότι δεν γνώριζα το πότε μαζεύουμε τις μπάμιες τις άφησα και μεγάλωσαν πολύ με αποτέλεσμα να μην μαγειρεύονται.
Ρεπάνια και γογγύλια.
Κι αυτά τα φυτά τα έβαλα για πρώτη φορά, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Έκαναν μία σχετικά καλή παραγωγή, αλλά δεν μας άρεσαν οι γεύσεις.
Παντζάρια
Τα παντζάρια έγιναν αρκετά καλά και μεγάλα και ήταν ιδιαίτερα νόστιμα. Την επομένη περίοδο θα φυτευτούν πολύ νωρίτερα.
Καρότα.
Φυτεύτηκαν παράλληλα με τις ντομάτες και έδωσαν πολλά και μεγάλα καρότα. Το πρόβλημα με το σπόρο του καρότου είναι πως δεν μπορείς να τον ρίξεις ομοιόμορφα, λόγω του μικρού του μεγέθους.
Αν και τον ανακάτεψα με άμμο και τον έριξα, σε άλλα σημεία βγήκαν πολλά καρότα μαζί με αποτέλεσμα να είναι μικρά κι αλλού να είναι πολύ αραιά.
Βασιλικός
Για τον περιορισμό των ασθενειών μέσα στο θερμοκήπιο, φύτεψα λίγους βασιλικούς, που έγιναν τεράστιοι και μοσχοβόλαγε ο τόπος.
Κρεμμυδάκια
Τα έβαλα παράλληλα με άλλα φυτά και έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν τα άφησα να μεγαλώσουν πολύ και τα καταναλώσαμε στις σαλάτες. Όταν τέλειωναν σε μία σειρά, έβαζα καινούργια.
Φασόλια
Φύτεψα μια τοπική αναρριχώμενη ποικιλία, τα χαντρέλια που δώσαμε πολύ καλή παραγωγή. Προς το τέλος τα επηρέασε κι αυτά ο τετράνυχος χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα.
Ρόκα
Φύτεψα την άνοιξη αλλά και στο τέλος του φθινοπώρου με πολύ και καλή απόδοση. Ακόμα και τώρα συνεχίζω να φυτεύω.
Λάχανα
Φύτεψα τον Σεπτέμβριο σε αντικατάσταση των πεπονιών και καρπουζιών, άσπρα και μοβ καραμπολάχανα που αρκετά γίνανε και αποκτήσανε κλειστό και μεγάλο ''κεφάλι''. Θα καταναλωθούν μέσα στο χειμώνα.
Μπρόκολα
Τα έβαλα την ίδια περίοδο με τα λάχανα στη θέση άλλων φυτών. Έγιναν πολύ ψηλά και δώσανε μικρά  αλλά νόστιμα κεφαλάκια. Πολύ καλά επίσης ήταν και τα φύλλα τους.
Κουνουπίδια.
Αυτά άργησαν πολύ να σχηματίσουν ''κεφάλια'' αλλά πλέον είναι αρκετά μεγάλα. Ακόμα δεν φάγαμε απ αυτά.
Σπανάκι.
Μπήκε στις αρχές του χειμώνα σε τμήματα ανά δεκαπενθήμερο, για να έχω σταδιακή παραγωγή όλο το χειμώνα και την άνοιξη. Είναι υπέροχο.
Πράσα.
Φυτεύτηκαν σε σειρές παράλληλα με άλλα είδη και είχαν καλή απόδοση, αν και δεν έγιναν αρκετά χοντρά.
Μαρούλια.
Έριξα σπόρο σε ένα κενό τμήμα του θερμοκηπίου και αφού έβγαλαν λίγα φύλλα τα μεταφύτευσα σε σειρές για να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ήδη είναι αρκετά μεγάλα και σιγά σιγά τα μαζεύουμε.
Ραδίκια
Σε κάποια άδεια τμήματα και σε αντικατάσταση άλλων φυτών που είχαν τελειώσει την παραγωγή τους έριξα και λίγο σπόρο από ραδίκια. Τα φυτά έγιναν αρκετά μεγάλα, αλλά δεν ήταν καλά στο μαγείρεμα. Μπροστά στα άγρια δεν έλεγαν τίποτα.
Μαϊντανός
Λόγω του ότι άργησα πέρσι να ρίξω το σπόρο, ο μαϊντανός δεν έγινε το καλοκαίρι και μόνο τώρα έχει αναπτυχθεί καλά.
Σέλινο.
Σε μία άκρη του θερμοκηπίου είχα από την προηγούμενη χρονιά μια ρίζα σέλινου που την άφησα να ξεσταχιάσει και να ρίξει τους σπόρους στο χώμα. Τα νέα φυτά που αναπτύχθηκαν τα μεταφύτευσα σε σειρές κι έτσι για του χρόνου θα έχω πολλά και καλά σέλινα. Την ίδια διαδικασία θα εφαρμόζω κάθε φορά.
Φράουλες.
Πριν λίγες μέρες κρέμασα απ την οροφή ζαρντινιέρες στις οποίες φύτεψα φραουλιές για την ερχόμενη άνοιξη. Αφού καρποφορήσουν θα τις μεταφέρω σε εξωτερικό χώρο και την επομένη χειμερινή περίοδο θα τις ξανά βάλω μέσα.

-    Μια γενική παρατήρηση, στην οποία δεν μπορώ να δώσω αιτιολογημένη απάντηση, είναι ότι αρκετά φυτά έγινα πολύ ψηλά. Για παράδειγμα τα καραμπολάχανα σχημάτισαν κορμό που δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος των ''κεφαλιών'' όταν αυτά σχηματίστηκαν. Οι ντοματιές και οι φασολιές έφτασαν πολύ γρήγορα στην οροφή του θερμοκηπίου κι έτσι αναγκάστηκα να τα στερεώνω εκ των ενόντων. Για το πρόβλημα αυτό ίσως να φταίει το συχνό πότισμα και ίσως η υψηλή θερμοκρασία.
-    Την επομένη καλλιεργητική περίοδο θα αλλάξω λίγο το σχήμα των ''σαμαριών'' και θα τα κάνω πιο πλατιά. Έτσι θα εξοικονομήσω χώρο.
-    Η κατασκευή του θερμοκηπίου μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί καλή. Ο αερισμός του εσωτερικού χώρου είναι ικανοποιητικός και η αντοχή καλή. Ένα πρόβλημα είναι η μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται το καλοκαίρι, αν και είναι ανοιχτό από όλες τις μεριές. Σκέφτομαι να αντιμετωπίσω το πρόβλημα με σκίαση.
-    Η άρδευση γίνεται με αυτόματο σύστημα και λειτουργεί τέλεια.
-    Για τη λίπανση χρησιμοποίησα κοπριά και κομπόστ

Δεν υπάρχουν σχόλια: