Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Φολέγανδρος

Η Χώρα της Φολεγάνδρου με το κάστρο της
Μαγικό ηλιοβασίλεμα από την Παναγιά
Το χρώμα του δειλινού κάθε μέρα είναι συναρπαστικό
Η Πάνω Μεριά
Η Παναγιά πάνω απ' τη Χώρα
Η κορφή Παλαιόκαστρο. Στο βάθος η Σίκινος και η Καρδιώτισσα.


 Φολέγανδρος. Το νησί των ανέμων. Η Πολικάντια των αρχαίων. Ένα υπέροχο αιγαιοπελαγίτικο νησί με την ομορφότερη Χώρα στις Κυκλάδες .
Έχει τρία κυρίως χωριά.
Το λιμάνι του Καραβοστάση με έντονη ζωή τις ώρες που έρχονται τα καράβια και όμορφες παραλίες γύρω του.
Τη Χώρα με τα παραδοσιακά σπίτια της κυρίως μέσα στο Κάστρο και τα πολύβουα σοκάκια της το καλοκαίρι.
Την αραιοκατοικημένη Πάνω Μεριά με τα χωράφια και τους κήπους της στις άνυδρες πεζούλες.

Η παραλία της Αγκάλης και το παλιό μοναστήρι της Παναγιάς πάνω από τη Χώρα είναι τα μέρη που επισκέπτονται συχνότερα οι τουρίστες.
Στα μείον του νησιού μπορεί κάποιος να επισημάνει την εγκατάλειψη των χωραφιών, που παλιότερα έκαναν την Φολέγανδρο αυτάρκη. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί ακόμα η Πάνω Μεριά. Ο λόγος αυτής της εγκατάλειψης είναι προφανής. Ο εύκολος τρόπος απόκτησης των προς το ζην μέσω του τουρισμού. Ούτε η έλλειψη νερού, ούτε ο σφοδρός αέρας είναι οι λόγοι της εικόνας αυτής που παρουσιάζει το νησί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων. Έτσι χάνεται η ευκαιρία να παραχθούν ντόπια προϊόντα που θα ήταν σίγουρα ανάρπαστα από τους επισκέπτες και σε πολύ δελεαστικές τιμές. Εξαίρεση αποτελεί το λαδοτύρι και τα ματσάτα, χωρίς όμως στα τελευταία να χρησιμοποιούνται ντόπιες πρώτες ύλες για την παραγωγή τους.
 Στα συν του νησιού εκτός της φυσικής ομορφιάς, άξια αναφοράς είναι τα έθιμα, η ευγένεια και η φιλόξενη διάθεση των κατοίκων.

Τελικά αυτό που μένει είναι η εντύπωση ότι το νησί είναι ένα πολύτιμο διαμάντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: