Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Langlauf

   Χθες που είχε αρκετό χιόνι και πολύ καλό καιρό, πήγα με τον γιο μου στο αθλητικό κέντρο για σκι.
Έχω αναφερθεί ξανά σε παλιότερες αναρτήσεις μου - http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=8343196922500343121&postID=671460412706181481 αλλά και http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=8343196922500343121&postID=5160322085189620969 γι αυτή τη μορφή χιονοδρομίας, ουσιαστικά για ένα απλό περπάτημα στο χιόνι, που μπορεί κάλλιστα να αναπτυχθεί στον τόπο μας.

 Το αθλητικό κέντρο το χειμώνα παραμένει κλειστό, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι υποδομές που έχουν γίνει εκεί, τις λίγες μέρες που είναι καλυμμένες με χιόνι μπορούν να δοθούν για χρήση στον κόσμο του Καρπενησίου, αλλά κυριότερα μπορούν να γίνουν ένας πρωτότυπος πόλος έλξης για τους επισκέπτες μας.
Πρέπει εδώ να εξηγήσω ότι δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά ένα μηχανάκι χιονιού ( skidoo), σαν αυτά που ενοικιάζουν στο Βελούχι, να πατάει τη διαδρομή, και να αφήνει πίσω του ένα διπλό ίχνος, μέσα στο οποίο να μπορούν να κινούνται οι χιονοδρόμοι.
Ακόμα πρέπει να αναφέρω ότι στη μορφή αυτή χιονοδρομίας δεν απαιτούνται λίφτ και άλλες πανάκριβες εγκαταστάσεις. Επίσης το χόρτο των γηπέδων, η άσφαλτος των δρόμων και όλες οι άλλες υποδομές του κέντρου δεν φθείρονται, λόγω της ήπιας μεταχείρισης. 
Από την άλλη, η υποδομή του αθλητικού κέντρου σε στεγασμένους χώρους, σε χώρους υγιεινής, σε πάρκινγκ, σε φωτισμό και σε φύλαξη μπορούν να το μετατρέψουν, έστω και για λίγες ημέρες σε ένα ζωντανό πόλο άθλησης και προσέλκυσης κόσμου. Προφανώς το οικονομικό όφελος της περιοχής, αλλά και οι ακριβοθώρητες θέσεις εργασίας που έτσι δημιουργούνται, πιστεύω πως δεν χρίζουν περαιτέρω ανάλυσης.  

Για τους ανθρώπους που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τους δρόμους αντοχής στο χιόνι -  Langlauf - ο εξοπλισμός στοιχίζει αισθητά φθηνότερα από τον αντίστοιχο του σκι καταβάσεων. Ακόμα η κίνηση του αθλούμενου, αλλά και του απλού επισκέπτη, σε ένα περιβάλλον πολύ καλύτερο και υγιεινότερο από το αντίστοιχο άλλων δραστηριοτήτων και η απουσία κάποιας ιδιαίτερης τεχνικής στην απασχόληση αυτή, συντείνουν στο να γίνεται το langlauf ιδιαίτερα προσιτό.
Η γνώμη μου είναι πως στις δύσκολες μέρες που περνάμε, ένας επιπλέον πόλος έλξης και απασχόλησης των επισκεπτών του νομού, είναι καλοδεχούμενος, τη στιγμή βέβαια που δεν απαιτούνται άλλες εγκαταστάσεις εκτός των υπαρχόντων.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έτσι γίνεσαι ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ πανελλαδικά.
Η απασχόληση αυτή με το langlauf μπορεί να λάβει χώρο και στους απέραντους δασικούς δρόμους που έχουμε και ιδιαίτερα στους δασικούς γύρω και πάνω από τον Αγ. Νικόλαο, όπου το χιόνι διαρκεί πολύ καιρό. Εκεί το τοπίο μέσα στο οποίο κινείται κανείς είναι απείρως ομορφότερο από αυτό του αθλητικού κέντρου. Χρειάζονται όμως κάποιοι ιδιαίτεροι τομείς που πρέπει να προσεχθούν, οι οποίοι δεν είναι θέμα της παρούσης ανάρτησης, κι έτσι μπορεί εκεί να αναπτυχθεί το langlauf σε επόμενο στάδιο.

Μια ψυχαγωγία χωρίς κόστος, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, με τα πνευμόνια σου να γεμίζουν καθαρό οξυγόνο, μακριά από άγχη, με ελάχιστους κινδύνους από σπασίματα και στραμπουλίγματα,κοντά στο σπίτι σου, κλπ.
Για να βάλουμε νοερά στο τοπίο κόσμο, πειράγματα, μουσική, φώτα, κιόσκια για καφέδες, αίθουσες για φαγητό, μαγαζάκια για ενοικίαση εξοπλισμού, σηματοδοτημένες και καθαρές διαδρομές, ασφάλεια κλπ για να καταλάβουμε γιατί πράγμα αναφέρομαι.
Στα μεγάλα κέντρα προσέλκυσης χειμερινού τουρισμού στο εξωτερικό, όλα αυτά είναι προ πολλού καθεστώς. 
Μερικές φωτογραφίες μόνο σαν απόδειξη...

3 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Πολύ ωραία και έξυπνη η ανάρτησή σου συμπατριώτη, αλλά δεν ξέρω εάν όντως κάποιοι -εκ της "κεντρικής εξουσίας"- ενδιαφέρονται για την όποια ανάπτυξη της περιφέρειας ή απλά, για ευνότους λόγους, τους εξ-υπηρετεί η υπάρχουσα κατάσταση.

Νίκος Αντωνόπουλος είπε...

Εκ των πρώτων που ενδιαφέρθηκαν για την ανάρτηση αυτή, ήταν ο δήμαρχος, ο οποίος με κάλεσε στο δημαρχείο για να του αναλύσω την πρόταση. Στη συνέχεια οργανώσαμε μια συνάντηση στη Λάσπη για να βρούμε τον ενδεδειγμένο χώρο όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί το άθλημα και να δούμε τι χρειάζεται. Την όλη προσπάθεια πλέον συντονίζουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θαν.Καραγιαννόπουλος και Κλ.Λάππας.

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Tουλάχιστον η "τοπική" έδειξε ενδιαφέρον. Κάτι είναι κι' αυτό γιατί η "Αθηνοκεντρική" περί άλλων τυρβάζει.
Εύχομαι καλή ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ στην πολύ ωραία και ΧΡΗΣΙΜΗ πρότασή σου.
Καλό-εορταστικό-τριήμερο.