Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Φυσική καλλιέργεια. Από τη θεωρία στη πράξη.

Η προηγούμενη ανάρτηση δεν ήταν τυχαία.
Η αναφορά μου στους σπόρους που αναπαράγω και διατηρώ για να τους χρησιμοποιήσω την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, έγινε λόγω της συμμετοχής μου στο σεμινάριο φυσικής καλλιέργειας που έγινε στο Αντίρριο και οργάνωσε ο εκεί φυσιολατρικός όμιλος. 
Η φυσική καλλιέργεια είναι το καταστάλαγμα της πολύχρονης παρατήρησης της φύσης από τον Masanobu Fukuoka και της ανάπτυξης της πράσινης φιλοσοφίας του. 

Όλοι όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης έχουν φτάσει μπροστά σε διλήμματα που παρουσιάζονται μπροστά τους και τους προβληματίζουν με το αν είναι σωστές κάποιες τεχνικές που παραδοσιακά εφαρμόζονται ή προτείνονται από τους ειδικούς γεωπόνους. Όλοι ακολουθούν την γνωστή καλλιέργεια με την άροση, τη ζιζανιοκτονία, τη λίπανση, το κλάδεμα κλπ. Όλοι κατά καιρούς συναντούν προβλήματα δυσεξήγητα ή τα αποτελέσματα των κόπων τους δεν είναι ανάλογα των προσδοκιών τους.

Σε όλα αυτά και σε πολλά ακόμα προβλήματα έρχεται να δώσει λύση η φυσική καλλιέργεια, καρπός της θεωρίας αλλά και της πρακτικής του Masanobu Fukuoka με τις πέντε κύριες αρχές της: '' Όχι όργωμα, όχι λίπασμα, όχι φυτοφάρμακα, όχι βοτάνισμα και όχι κλάδεμα ''.
Ο μαθητής και συνεχιστής του οράματος του Φουκουόκα Παναγιώτης Μανίκης, ένας άνθρωπος ήρεμος, σοβαρός και με ολοκληρωμένη γνώση του θέματος, έχει κάνει σκοπό της ζωής του, τη μεταφορά της γνώσης σε όλα τα ευήκοα και μη ώτα, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αποτελεσματικότητα της φυσικής μεθόδου, καλλιεργώντας το κτήμα του με τις αρχές της φυσικής καλλιέργειας.
 

Έτσι σε ένα απολαυστικό 3ήμερο παρουσίασε την πρότασή του, που κυριολεκτικά ανατρέπει όλα τα γνωστά περί γεωργίας, όλες τις γνωστές μεθόδους και πρακτικές, όλα τα συμβατικά γύρω από το χωράφι και την καλλιέργεια της γης. Το να αναφέρω εδώ έστω και επιγραμματικά την πρόταση του Φουκουόκα είναι εντελώς αδύνατον, διότι κανένας δεν θα αντιληφθεί την σοβαρότητα του θέματος, αν δεν ακούσει και δεν δει τον Παναγιώτη Μανίκη να την αναπτύσσει ο ίδιος.

Ευτυχώς όμως το 3ήμερο 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου ο Παναγιώτης Μανίκης θα έρθει στο Καρπενήσι, προσκεκλημένος του Κ.Π.Ε. της περιοχής μας, για να αναπτύξει τη θεωρία του Φουκουόκα.  Είναι μία υπέροχη ευκαιρία για τον καθένα που έστω και περιστασιακά ασχολείται με τη γη ή τον κήπο του, να παρακολουθήσει αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο. 
 Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση στο Αντίρριο, με πάνω από εκατό συμμετέχοντες. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου έγινε και ανταλλαγή σπόρων.
Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και video στο: http://aristotelis-foa.blogspot.com/

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Πάντα χρήσιμες και ρηξικέλευθες οι αναρτήσεις σου, συμπατριώτη.