Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Οι σβώλοι στο κήπο

 Μετά από τη συμμετοχή μου στο σεμινάριο για τη φυσική καλλιέργεια, αποφάσισα να φτιάξω τον κήπο μου σύμφωνα με τις υποδείξεις του Παναγιώτη Μανίκη.
'' Όχι όργωμα, όχι λιπάσματα, όχι φυτοφάρμακα, όχι βοτάνισμα και όχι κλάδεμα ''. Αυτές είναι οι πέντε κύριες αρχές της μεθόδου Φουκουόκα.
Η διαμόρφωση του κήπου
   Άρχισα λοιπόν να φτιάχνω ένα διάδρομο στο μέσον του κήπου μου, ο οποίος έχει τρία μέτρα πλάτος. Ο διάδρομος είναι στενός και ίσα που χωράει να περνάω. Το χώμα που έβγαλα από εκεί, το έριχνα δεξιά και αριστερά στο υπόλοιπο τμήμα του κήπου, που ανυψώθηκε σχετικά με αφράτο χώμα. Σε ένα κομμάτι από τα παρτέρια που σχηματίστηκαν, έχω φυτεμένα λίγα φραγκοστάφυλα και μία λαγοκερασιά. Αυτοί οι θάμνοι δεν αποτελούν πρόβλημα για την καλλιέργεια, που θα γίνετε γύρω τους.

   Την επομένη μάζεψα αργιλόχωμα, το κοσκίνισα και το ανακάτεψα με τους σπόρους που ήθελα να φυτέψω. Έτσι έβαλα μαζί ρεβίθια, ρόκα, καλαμπόκι, ρεπάνι μεγάλο, ραπανάκια, άνηθο, σέσκουλα, φασόλια, αρακά, κολοκύθια μακρυά, μαρούλι, μαϊντανό, παντζάρια, μπιζέλια, ηλιόσπορο, καρότα και σέλινο. Μέσα στο μείγμα σπόρων και χώματος έριξα λίγο νερό και το έκανα λάσπη, έτσι ώστε να μπορεί να πλάθεται σαν πλαστελίνη.
Οι σβώλοι έτοιμοι για τη σπορά
   Άρχισα έτσι να πλάθω σβώλους χωρίς να με ενδιαφέρει το μέγεθος ή το σχήμα να είναι τελείως σφαιρικό και τους άφησα στον ήλιο να στεγνώσουν. Στη συνέχεια την άλλη μέρα τους έριξα στο κήπο και τους σκέπασα με λίγο κομπόστ και αρκετά τρίμματα από τα κλαδιά των δέντρων και των αμπελιών που κλάδεψα και θρυμμάτισα με τον θρυμματιστή. Τέλος πότισα και πλέον δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα άλλο.

    Στη μέθοδο αυτή που μας δίδαξε ο Παναγιώτης Μανίκης, φτιάχνουμε τους σβόλους ανακατεύοντας όλους τους σπόρους που διαθέτουμε. Έτσι μέσα στον κάθε σβώλο μπορεί να υπάρχουν αρκετοί και ίσως ανομοιογενείς σπόροι. Όταν αρχίσει η βλάστηση θα αρχίσουν να αναπτύσσονται όλοι, αλλά θα επικρατήσουν και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν οι πλέον εύρωστοι ή αυτοί που είναι σε πλεονεκτική θέση. Παράλληλα τα αγριόχορτα θα βλαστήσουν κι αυτά και θα δημιουργήσουν με τα φυτά της επιλογής μου ένα πλέγμα, όπου θα συμβιώνουν όλα μαζί, θα αντιμάχονται και θα αλληλοϋποστηρίζονται και θα φιλοξενούν ανάμεσά τους φιλικά και εχθρικά έντομα. Ουσιαστικά δηλαδή προσπαθούμε να προσομοιάσουμε στη φύση. Η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί στο τέλος του καλοκαιριού, όπου θα σπαρθούν τα χειμωνιάτικα είδη.
Ο σβώλος του φίλου Λάζαρου, όπου έχουν βλαστίσει αρκετά είδη σπόρων.
   Η παραγωγή θα είναι αρχικά σχετικά λίγη, λόγω της κυριαρχίας των άγριων χόρτων που προβλέπετε, αλλά με την πάροδο των περιόδων και την συνεχή σπορά και επικάλυψη θα μεγαλώσει.
Στα παρτέρια σποράς δεν θα ξαναγίνει άροση και ξεβοτάνισμα ποτέ, παρά μόνο κοπή των χόρτων που θα χρησιμοποιούνται για να καλύπτουν τους σβόλους. Το έδαφος δεν θα ξαναγίνει σκληρό για δύο λόγους. Πρώτα επειδή δεν θα πατιέται και  δεύτερον λόγω του ότι θα αρχίσουν οι ρίζες να το δουλεύουν και να το διαπερνούν.
   Τα βασικά όμως πλεονεκτήματα με τη μέθοδο αυτή καλλιέργειας είναι η ποιότητα της παραγωγής, η εξασφάλιση σπόρων για την επόμενη περίοδο, η ελάττωση του χρόνου απασχόλησης και τέλος το ξαναζωντάνεμα του εδάφους.  

11 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Καλό Πάσχα εύχομαι χρυσοχέρη συμπατριώτη.

Ανώνυμος είπε...

Νικο πες μας τα συμπερασματα σου από την φυσική καλιέργεια γιατί θελω να την εφαρμόσω.

Νίκος Αντωνόπουλος είπε...

Δεν θα έπρεπε να ξέρουμε ο ένας τον άλλον πρώτα;
Όπως βλέπετε εγώ βγαίνω επώνυμα.
Η ένδειξη ''Ανώνυμος'' είναι αρκετά απωθητική και δεν βοηθάει στη δημιουργία φιλικών σχέσεων.
Αν παρόλα αυτά δεν θέλει κάποιος να εμφανίζεται το όνομα του σε κοινή θέα πράγμα που είναι απολύτως σεβαστό, υπάρχει και το Email.
Περιμένω και με μεγάλη χαρά θα απαντήσω.

Ανώνυμος είπε...

Εχεις δίκιο Νίκο αλλα δεν τα πάω πολύ καλα με τα blog και δεν ξερω τους κανόνες πολυ καλά.
Ανδρέας Γουλής
Κέρκυρα
goulis1976@yahoo.gr
Πραγματικά συγχαρητήρια για το site σου είναι πολύ καλό και πολύ χρήσιμο ειδικά με τους αγριους καρπους.
Αναμένω πληροφορίες για την φυσική καλλιέργεια η οποία μου έχει τραβήξει το ενδιαφέρων και θα την εφαρμόσω φέτος.
Φιλικά
Ανδρέας

Νίκος Αντωνόπουλος είπε...

Φίλε Ανδρέα

Η φυσική καλλιέργεια για να αποδώσει και να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα πρέπει να εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου.
Λόγω του ότι η παραδοσιακή μέθοδος καλλιέργειας, ανεξάρτητα του αν είναι βιολογική, συνηθίζει το έδαφος στο όργωμα, στη λίπανση, στο ξεβοτάνισμα κλπ είναι δύσκολο να δώσει αποτελέσματα απ τη πρώτη καλλιεργητική περίοδο.
Στο κομμάτι του κήπου μου που την εφάρμοσα, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Ενώ φύτεψα με σβόλους 20 περίπου είδη ( δες http://nikow-ant.blogspot.gr/2012/03/blog-post_30.html ) απ αυτά έδωσαν καρπό μόνο τα ρεβίθια και τα σέσκουλα.
Έτσι έψαξα και βρήκα πως αν συνεχίσεις τις σπορές κανονικά, κάθε χρόνο θα έχεις και καλύτερο αποτέλεσμα.
Υπάρχει όμως κι ο τρόπος να φυτεύεις έτοιμα φυτά και να μην περιμένεις τους σπόρους μόνους τους να αποδώσουν. Δηλαδή να βοηθάς στην σκίαση του χώματος με έτοιμα φυτά μαζί με την υπόλοιπη σκίαση που θα κάνεις με κλαδιά και χόρτα.

Τα ίδια απογοητευτικά αποτελέσματα είχαν όλες οι προσπάθειες που έγιναν πέρσι, στο Αντίρριο ( http://nikow-ant.blogspot.gr/2012/03/blog-post_19.html ), στο Καρπενήσι και στη Ναύπακτο. Αν όμως συνεχιστεί η προσπάθεια με επιμονή πιστεύω πως θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα. Εξ άλλου το κτήμα του Παναγιώτη Μανίκη αυτό μας λέει. Η προσπάθεια όμως εκεί έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια.
Ελπίζω να κάλυψα τις απορίες σου. Αν θέλεις οτιδήποτε να σου πω αναλυτικότερα μη διστάσεις να μου γράψεις.
Δεν ξέρω αν έχεις υπόψιν σου τα βίντεο ου κυκλοφορούν με τον Μανίκη να αναλύει τη μέθοδο. Είναι κατά τη γνώμη μου πολύ καλά και δίνουν πολλές απαντήσεις. ( http://www.ftiaxno.gr/2012/11/blog-post_1144.html , http://www.ftiaxno.gr/2012/02/blog-post_6954.html )

Stelios είπε...

Καλημέρα,
Λέγομαι Στέλιος Στραπατσάκης.
Θέλω κι εγώ να ασχοληθώ με την φυσική καλλιέργεια. βρήκα το blog σου ψάχνοντας στο internet. συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου. θα με ενδιέφερε ιδιαίτερα να μάθω σχόλια και εμπειρίες σου όλον αυτόν τον καιρό ενασχόλησης σου με την φυσική καλλιέργεια και αν σου έχει αποδώσει. Ευχαριστώ
st_eagle@yahoo.com

Νίκος Αντωνόπουλος είπε...

Στέλιο καλημέρα. Διάβασε το παραπάνω σχόλιο της ανάρτησης και νομίζω πως θα πάρεις απαντήσεις σε όλες σου τις ερωτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα ονομάζομαι Αντρέας και κατάγομαι από τον Πύργο.Διάβασα τις προηγούμενες αναρτήσεις περί φυσικής καλλιεργειας και θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχετε συνεχίσει να πειραματίζεστε με αυτήν και αν είδατε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα.

Νίκος Αντωνόπουλος είπε...

Δεν ασχολούμαι πλέον με τη φυσική καλλιέργεια διότι δεν είχα - δυστυχώς - κανένα αποτέλεσμα.

georgeN είπε...

Βλέπω το τελευταίο σχόλιό σας το οποίο κρύβει μέσα του μεγάλη απογοήτευση. Διαβάζοντας όμως την διαδικασία την οποία ακολουθήσατε διαπιστώνω κάποια σφάλματα, οπότε ίσως εκεί να οφείλεται η αποτυχία σας με την φυσική καλλιέργεια. Άλλωστε και ο Μανίκης κάθε φορά που τον ακούω όλο και κάτι αλλάζει, κάτι βελτιστοποιεί.
1) Δεν βλέπω πουθενά μηδική ούτε και σημαντικές ποσότητες ψυχανθών. Ο Μανίκης λέει ότι πρώτα βελτιώνουμε το έδαφος αλλά αν δεν μπορούμε ή δεν έχουμε χρόνο τότε παράλληλα με την βελτίωση κάνουμε και σπορά λαχανικών. Προφανώς στο παρτέρι σας δεν θα μπορούσατε να βάλετε μηδική γιατί θα έπαιρνε όλα τα θρεπτικά από τα λαχανικά αλλά σίγουρα τα ψυχανθή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον το 50% της σποράς και να περάσει μια καλλιεργητική περίοδος με ψυχανθή, να κοπούν και να δώσουν το άζωτό τους πίσω ώστε να αρχίσει το έδαφος να δουλεύει.
2) Βλέπω λαχανικά που απαιτούν πολλά θρεπτικά (καλαμπόκι, κολοκύθι, μαρούλι). Σε αυτή την περίπτωση κάνουμε αμειψισπορά με ψυχανθή.
3) Τα "αγριόχορτα" τα κόβουμε και δεν τα αφήνουμε να σποριάσουν. Το λέω επειδή αναφέρατε ότι αρχικά η παραγωγή θα είναι μικρή λόγω των αγριόχορτων.
4) Οι σβόλοι της φωτογραφίας είναι πολύ μικροί για το μέγεθος των σπόρων. Φαίνεται ξεκάθαρα σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης φαίνονται ρωγμές στους σβόλους που σημαίνει είτε ότι δεν ήταν αρκετά μεγάλοι για τους σπόρους είτε ότι το αργιλόχωμα δεν ήταν κατάλληλο. Μάλιστα ο Μανίκης πια φτιάχνει "ταμπλέτες" και όχι σβώλους (για διάφορους λόγους).
5)Επίσης όταν θες καλύτερα αποτελέσματα βάζεις ζεόλιθο, λίγο κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά καθώς και μαλλί ανθρώπου ή προβάτου μέσα στο μίγμα του σβώλου.
6)Τέλος, όταν κάνεις βελτίωση γης ξεκινάς από το φθινόπωρο ιδανικά. Την άνοιξη (ειδικά αν είναι στεγνή και ζεστή) έχεις αποτυχίες.
Συμφωνώ απόλυτα ότι είναι μια διαρκής και αργή προσπάθεια.
Φυσική καλλιέργεια κάνεις για τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου, όχι για σένα.
Ελπίζω να ξεκινήσετε ξανά και να μην παρατήσετε τις προσπάθειες εντελώς.
Όπως λέει και ο Μανίκης πρέπει να δοκιμάσεις για τουλάχιστον 3 χρόνια για να δεις διαφορά.

Εύχομαι τα καλύτερα.

Νίκος Αντωνόπουλος είπε...

Νομίζω πως έχεις απόλυτο δίκιο σε όλα όσα αναφέρεις φίλε georgeN. Στη διαδικασία δεν επέμεινα όσο έπρεπε, αλλά δεν επέδειξα και τη δέουσα υπομονή. Δυστυχώς πλέον δεν έχω το χώρο για να προσπαθήσω ξανά, ούτε την ευκαιρία. Υπάρχουν πλέον άλλες προτεραιότητες. Με ευχαρίστησε όμως πολύ η παρέμβασή σου.