Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ganoderma lucidum

 Το Gamoderma lucidum - Γανόδερμα το γυαλιστερό - είναι μια ίσκα που αναπτύσσεται πάνω σε πλατύφυλλα δένδρα σε σκιερές και υγρές περιοχές. Από αρχαιοτάτων χρόνων στη Κίνα το χρησιμοποιούσαν  σαν γιατρικό για πολλές αρρώστιες. ( http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1 )


 Στη περιοχή της Ευρυτανίας το βρίσκουμε κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο μέσα σε σάπια πρέμνα. Την περσινή περίοδο είχα βρει αρκετά κομμάτια κι έτσι ρώτησα για τον τρόπο που μπορείς να το φτιάξεις και την δοσολογία που μπορείς να το καταναλώσεις.
Ένας γνωστός μου, παραγωγός μανιταριών ο ίδιος, με κατατόπισε πάνω στην τεχνική παρασκευής του αφεψήματος, καθώς και στις θεραπευτικές ιδιότητες που αυτό έχει.


 Αρχικά πλένουμε λίγο το μανιτάρι και το στεγνώνουμε. Το τεμαχίζουμε σε όσο ποιο μικρά κομμάτια  μπορούμε και μοιράζουμε τη ποσότητα σε δύο ίσα μέρη. Ο τεμαχισμός γίνεται για να μπορέσουμε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα από τη δραστική του ουσία.


 Στη συνέχεια το ένα μέρος το βάζουμε σε ένα βάζο και το καλύπτουμε με όποιο οινοπνευματώδες ποτό θέλουμε. Εγώ προτίμησα να βάλω από το δικό μου τσίπουρο. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε ένα μέρος για τέσσερις περίπου μήνες. Το υπόλοιπο μέρος απ το τεμαχισμένο μανιτάρι το αποθηκεύουμε.


 Αφού περάσει ο καιρός παρατηρούμε ότι το διάφανο αρχικά οινόπνευμα παίρνει ένα κιτρινωπό  χρώμα. Μετά τους τέσσερις μήνες παίρνουμε το υπόλοιπο μανιτάρι και το βάζουμε σε νερό και το βράζουμε για περίπου μια ώρα, ώστε να πάρουμε κι από αυτό όση περισσότερη ουσία μπορούμε. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ξαφρίζουμε, ώστε να φύγουν όσο είναι δυνατόν οι ξένες ουσίες, και μετά τη μια ώρα κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ζουμί να κρυώσει. Αφαιρούμε τα κομμάτια του βρασμένου μανιταριού και πλέον το υγρό είναι έτοιμο.


Σε ένα μπουκάλι βάζουμε τέλος τα δύο υγρά, το οινόπνευμα και το βρασμένο μανιτάρι, αφού πρώτα τα περάσουμε από ένα φίλτρο, ώστε το υγρό μείγμα να είναι τελείως καθαρό.
Πλέον το αφέψημα απ το γανόδερμα είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Ένα σφηνάκι κάθε μέρα είναι αρκετό για να προσφέρει τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Αυτό που έφτιαξα εγώ καταναλώθηκε σε περίπου 25 ημέρες.

Παραθέτω ορισμένες διευθύνσεις με τις ιδιότητες και τους τομείς που μπορεί το Γανόδερμα να βοηθήσει.
 http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=100373
http://www.internationalhealthgr.com/ganodermu_lucidum.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14756912
http://www.healthdiaries.com/eatthis/10-health-benefits-of-ganoderma-lucidum.html

5 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Η Φύση μας προσφέρει τα πάντα.
Εξαιρετική η ανάρτησή σου.

Athanasios Galanopoulos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Νίκος Αντωνόπουλος είπε...

Καλό είναι να μην μπαίνουν διαφημιστικά εταιριών δίπλα σε καθαρά ερασιτεχνικές προσπάθειες, που έχουν ως μόνο σκοπό το να γνωρίσει ο αναγνώστης τις ασχολίες μου και τίποτα παραπάνω. Οι αναρτήσεις μου δεν έχουν επ' ουδενί ως σκοπό το κέρδος.

emp είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΗΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙ.ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΝ.ΝΙΩΘΩ ΝΤΡΟΠΗ ...ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΩ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΕΒΩ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ.ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΝΕΑ ΣΑΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ.ΣΑΣ ΣΥΓΧΑΙΡΩ.

Ανώνυμος είπε...

Πριν ξεκινήσει κάποιος να καταναλώνει το γανόδερμα, χρειάζεται να εξετάσει και την προτεινόμενη δοσολογια για την περίπτωση του.

Όπως σε όλα τα συμπληρώματα διατροφής, η δοσολογια διαφέρει ανάλογα την περίπτωση π.χ. άλλη είναι η προτεινόμενη δοσολογια για υγιείς ανθρώπους και άλλη για τις εκάστοτε διαταραχές.