Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Εργαστήρι μανιταρογνωσίας



   Την Παρασκευή και το Σάββατο που πέρασαν είχαμε την τύχη να φιλοξενούμε στη πόλη μας τον φυσιοδίφη με ειδίκευση στα μανιτάρια Γιώργο Κωνσταντινίδη, που παρουσίασε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου, τα θέματα της μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσιάς στην Ελλάδα σήμερα.

    Το να αναφερθώ στον εισηγητή νομίζω πως είναι περιττό, διότι η δράση του είναι τέτοια που τον έχει καταστήσει αναγνωρίσιμο ακόμα και σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται με το αντικείμενο των μανιταριών, αλλά και διότι άλλοι αρμοδιότεροι εμού έχουν αναφερθεί στην εντυπωσιακή του διαδρομή. Το στοιχείο που κατά την γνώμη μου είναι το σημαντικότερο για τον άνθρωπο αυτό, είναι πως η ''τρέλα του'' για τους μύκητες, έχει αλλάξει τελείως τη φυσιογνωμία και την αναγνωρισιμότητα  της ιδιαίτερης πατρίδας του, ανοίγοντας πρωτοπόρα, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς  δρόμους  σε ανθρώπους που καμία σχέση δεν είχαν με τα θέματα αυτά και έδωσε διεξόδους απασχόλησης σε μια ολόκληρη κοινωνία. Η αναγνώριση που προφανώς του έτυχε, είμαι σχεδόν σίγουρος, αν και πολύ λίγο τον γνώρισα, πως είναι υποδεέστερη της ικανοποίησης που ο ίδιος νιώθει για τη θεαματική μεταστροφή του κοινωνικού κλήματος στη περιοχή του,  την πόλη των μανιταριών τα Γρεβενά.

    Το πρωί του Σαββάτου όλοι οι ασχολούμενοι με το θέμα πήγαμε στο δάσος του Αγίου Νικολάου, στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής, για να ψάξουμε για μανιτάρια, τα οποία στη συνέχεια θα αναγνώριζε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης και θα έδινε τις απαραίτητες οδηγίες περί εδωδιμότητας, χαρακτηριστικών, σπανιότητας κλπ. Ένα υπαίθριο σχολείο, μέσα σε ένα απαράμιλλο περιβάλλον. Η παρουσίες των  συμπολιτών μας απρόσμενα πολλές. Πίστευα πως αρκετά λιγότεροι Καρπενησιώτες ασχολούνται με τη μανιταροσυλλογή. Είδα παρόντες ανθρώπους κάθε ηλικίας με τα καλαθάκια τους ανά χείρας και το σπουδαιότερο, με γνώσεις αναγνώρισης των ειδών, με άποψη περί των γεύσεων, με προτιμήσεις περί των βιοτόπων και των ενδιαιτημάτων. Μια ενθαρρυντική διαπίστωση για το προσεχές μέλλον.
    Αρκετό καιρό τώρα, έχει ωριμάσει ανάμεσα στους μανιταρόφιλους και μανιταροσυλλέκτες της Ευρυτανίας η ιδέα της δημιουργίας ενός φορέα που θα προωθεί τα κοινά ενδιαφέροντα τους. Η ακρόαση των λεχθέντων από τον Κωνσταντινίδη, επέτεινε το κλίμα αυτό και πλέον είναι κοινό αίτημα η δημιουργία ενός συλλόγου μανιταρόφιλων στη περιοχή. Ας αναπτύξουμε λοιπόν όλοι από κοινού το μέλλον των ενδιαφερόντων μας.

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ευχές για μια καλή ΝΕΑ χρονιά, με υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα.