Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτοτυπία = Πρωτοπορία

Θα μπορούσαμε ίσως , σαν τοπική κοινωνία να επενδύσουμε το μέλλον μας σε κάτι άλλο εκτός του τουρισμού ; Μάλλον απίθανο φαντάζει αυτό το σενάριο , τη στιγμή που ο πρωτογενής και ιδιαίτερα ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας μας , είναι ανύπαρκτοι .
Η πενιχρή παραγωγή στο νομό μας περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια της κοιλάδας του ποταμού Αχελώου . Η μεταποίηση εκτός δύο - τριών εξαιρέσεων είναι ανύπαρκτη .
Ο τουρισμός λοιπόν μένει σαν ο κύριος πλουτοπαραγωγικός τομέας της Ευρυτανίας .
Όμως η κατεύθυνση που έχει πάρει , αλλά και το επίπεδό του , δεν είναι ανάλογα της σημασίας που έχει για την επιβίωση και την ανάπτυξη των κατοίκων της περιοχής .
Τα προβλήματα πολλά . Το χιονοδρομικό πνέει τα λοίσθια , τα σημεία ενδιαφέροντος λίγα ανοργάνωτα , ρυπαρά και μη προβεβλημένα , οι υποδομές άθλιες , η πρόσβαση δύσκολη , οι γαστρονομικές επιλογές κοινότυπες , η διασκέδαση χωρίς ουσία και η πρωτοτυπία ανύπαρκτη .
Τα περισσότερα των προβλημάτων χρίζουν συναινετικής αντιμετώπισης και χρημάτων .
Η πρωτοτυπία όμως ;
Είναι δύσκολο ή δαπανηρό τάχα να στρέψουμε τη χιονοδρομία στην περιοχή μας σε άλλη κατεύθυνση ; Να προστατεύουμε την αρχιτεκτονική , λαογραφική ή περιβαλλοντική κληρονομιά μας , από την υποβάθμιση ; Να επαναφέρουμε συνήθειες , γεύσεις , γιορτές και εκδηλώσεις του παρελθόντος ; Να αναδείξουμε περιοχές όμορφες , εύκολα προσβάσιμες και με ενδιαφέροντα που σπανίζουν στη χώρα μας ;
Η ευθύνη για όλα αυτά σαφώς και δεν είναι μόνο των αρχών , αλλά όλων μας .
Η έλλειψη οράματος από τους τοπικούς ''άρχοντες'' δεν απαλλάσσει κανέναν μας από τις ευθύνες που μας αναλογούν .
Όταν εντοπίζουμε το στραβό , το αδόκιμο , το διαβλητό , το αδιάφορο πρέπει να το στιγματίζουμε και να το καταγγείλουμε . Παράλληλα όμως πρέπει να προτείνουμε ιδέες και λύσεις .
Αυτός είναι και ο σκοπός του παρόντος κειμένου .
  • Τα χιόνια πλέον είναι λίγα . Υπάρχουν περιοχές που μπορούν να φιλοξενήσουν άλλες μορφές χιονοδρομίας , που δεν χρειάζονται βαριές και ακριβές εγκαταστάσεις , εγγύτερα στα χωριά μας και προπαντός αποκεντρωμένα .
  • Γεφύρια , εκκλησίες , καλντερίμια , σπίτια , κρήνες , νερόμυλοι κλπ μπορούν να χαρακτηριστούν προστατευόμενα μνημεία , να χρηματοδοτηθούν και να παρουσιαστούν .
  • Οι ταβέρνες , τα εστιατόρια , τα χάνια μπορούν να αντλήσουν ιδέες και συνταγές από την πλούσια και δυσεύρετη σήμερα παραδοσιακή μας κουζίνα και να επενδύσουν στην γεύση , την πρωτοτυπία , την ποιότητα .
  • Υπάρχουν περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για φυσιολάτρες , περιπατητές και ορειβάτες που μπορούν να δώσουν διέξοδο στο πρόβλημα της περιοχής μας με την έλλειψη οργανωμένων και σημασμένων μονοπατιών αναψυχής .
  • Μπορούμε να πρωτοτυπήσουμε και συγχρόνως να βρισκόμαστε στην αιχμή της τεχνολογίας , αντικαθιστώντας της επικίνδυνες στέγες από αμιαντοτσιμέντο στον Προφήτη Ηλία με φωτοβολταϊκά πάνελ , δημιουργώντας έτσι ένα ενδιαφέρων αξιοθέατο στην είσοδο του Καρπενησίου , πέρα από το αδιαμφισβήτητο όφελος .
Πολλές από αυτές τις προτάσεις , αλλά και άλλες που πιθανών να τεθούν στη συνέχεια , σίγουρα χρειάζονται χρήματα για να υλοποιηθούν . Το κόστος όμως μπορεί να κατέβει αισθητά όταν οργανωμένα απευθυνθούμε στον εθελοντισμό και στον παρορμητισμό των ατόμων εκείνων που αποδεδειγμένα μπορούν να βοηθήσουν .

Στην εποχή της ίλης και του χρήματος , του βολέματος και της αρπαχτής οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας σιωπούν . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν . Η χειμερία νάρκη είναι εργαλείο ζωής .
Ο Χειμώνας δεν είναι δυνατόν να διαρκέσει για πολύ ακόμα .
Ας εκμεταλλευτούμε την Άνοιξη για το ουσιαστικό καλό του τόπου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: