Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

blog's

                                                                            
Πριν λίγα χρόνια στη προσπάθειά μου να εξωτερικεύσω τις σκέψεις μου και να παρουσιάσω τα ενδιαφέροντα και τις ασχολίες μου δημιούργησα τα τρία μου blog's. Το προσωπικό μου, το ''Τα γεφύρια της Ευρυτανίας'' και το ''Τα μανιτάρια που βρίσκουμε στην Ευρυτανία''.
        Το καθένα εξυπηρετεί και ένα διαφορετικό σκοπό.
        Πιο συγκεκριμένα το blog ( ιστολόγιο ) για τα γεφύρια εκτός από τους προφανείς σκοπούς του, που άλλωστε αναφέρονται και στα κείμενά του, περί ανάδειξης, προστασίας κλπ των γεφυριών της περιοχής μας, εξυπηρετεί κι ένα άλλο λιγότερο προφανή λόγο.
         - Η αρχική μου επιδίωξη ήταν η εργασία αυτή να εκδοθεί σε βιβλίο. Όμως ασχολούμενος καθημερινά με το διαδίκτυο είδα ότι οι δυνατότητες του blogging προσφέρουν απεριόριστη προβολή, δυνατότητα επεξεργασίας και διόρθωσης, ανταλλαγής εντυπώσεων με ανθρώπους που ούτε τους γνωρίζω κλπ. Βέβαια δεν παραβλέπω την ζεστασιά που αποπνέει ένα βιβλίο ή την αισθητική αρτιότητα που θα είχε η εργασία μου αυτή αν είχε εκδοθεί. Όμως δεν τρέφω αυταπάτες και δεν βαυκαλίζομαι με την ιδέα ότι ''έγινα συγγραφέας'' ενός έργου, έστω και αν πρόκειται για μια απλή παράθεση στοιχείων. Ακόμα το περιβαλλοντικό σκέλος για μένα είναι σημαντικό. Το χαρτί που θα απαιτείτο το μόνο που θα προσέφερε τελικά, μετά από μια επί τροχάδην ανάγνωση, θα ήταν να παραγεμίζει τα ράφια κάποιας βιβλιοθήκης. Αυτή την τύχη άλλωστε δεν επιφυλάσσουμε όλοι μας για ανάλογα πονήματα ;
Για μένα η ευχαρίστηση ήταν η ίδια η έρευνα. Η έρευνα σε ποτάμια, λαγκάδια, χωριά. Αλλά και σε βιβλιοθήκες, αρχεία, φωτογραφικές συλλογές. Το επιστέγασμα ήταν η προσπάθειά μου να αποτυπώσω τα γεφύρια, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο τους, στα σκίτσα τα οποία συνοδεύουν τα κείμενα.
          Έτσι λοιπόν ο λιγότερο προφανής λόγος που εξυπηρετεί το ιστολόγιο αυτό, είναι ότι επέχει θέση βιβλίου.
           Στον λίγο χρόνο που είναι τα κείμενα αυτά ελεύθερα αναρτημένα στο διαδίκτυο, έχουν διαβαστεί από αρκετούς ανθρώπους και τα μηνύματα που λαμβάνω είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Όμως τελευταία παρουσιάστηκε ένα φαινόμενο, που αν και το ανέμενα, με προβλημάτισε ιδιαίτερα.
Σε ορισμένα τοπικά ιστολόγια βλέπω αντεγραμμένα  τμήματα, αλλά και ολόκληρα κεφάλαια της μελέτης αυτής, χωρίς πουθενά να αναφέρεται η πηγή από την οποία τα πήραν.
Το Internet είναι η κατ' εξοχήν ελεύθερη πηγή πληροφοριών κι έτσι πρέπει να μείνει.( βλέπε σχετικά: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%BF ). Όμως υπάρχουν και οι περίφημοι κανόνες δεοντολογίας, τους οποίους δεν καθορίζει κάποιος απροσδιόριστος ''σοφός'', αλλά όλοι εμείς οι λιγότερο ή περισσότερο σχετικοί και ασχολούμενοι με αυτό. Δεν βλέπω που είναι το κακό στο να ακολουθεί την ανάρτηση η παραπομπή της πηγής. Δεν καταλαβαίνω επίσης ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός ιστολογίου, αν ο κάτοχός του δεν έχει να πει τίποτα ο ίδιος, αλλά απλά αναπαράγει τη δουλειά άλλων. Την όποια δουλειά, ακόμα και την πιο απλοϊκή.
Τέλος πάντων, ίσως είναι κι αυτό ένα από τα σημεία των καιρών.


1 σχόλιο:

tselos photos -Nature of Roumeli είπε...

Δεν είσαι η μοναδική περίπτωση Νίκο, το φαινόμενο είναι συχνότατο και μάλιστα δράστες είναι αρκετοί άνθρωποι που αυτοαποκαλούνται σύγχρονοι, οικολόγοι, δημιουργικοί και δεν ξέρω πως αλλιώς.

Δεν γνωρίζω τα πραγματικά κίνητρά τους (εκτός και αν τα κονομάνε από τίποτα διαφημίσεις) αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένω προβληματισμένος και σκεφτικός.