Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Τα μονοπάτια του Κώνισκου

Ο Κώνισκος μέσα στην πρωινή ομίχλη
Στον Κώνισκο, το κωνικό βουνό απέναντι από το Καρπενήσι- για όσους δεν το ξέρουν-υπάρχει μια πληθώρα μονοπατιών.
Αυτά που σήμερα είναι περάσματα κυνηγών και φυσιολατρών μόνο, παλιότερα ήταν οι κύριοι δρόμοι που έπαιρναν οι κάτοικοι των γύρω χωριών για να έρθουν στο Καρπενήσι.  Με την πάροδο του χρόνου, αλλά και την ανάγκη να περνούν από κει φορτωμένα υποζύγια, τα μονοπάτια αυτά έγιναν φαρδιά, ομαλά και χωρίς τα κλαδιά των δέντρων να ενοχλούν τους διερχόμενους. Έτσι περίπου διατηρούνται τα περισσότερα ακόμα και σήμερα.
Η όψη που παρουσίαζε, το όχι και τόσο ψιλό αυτό βουνό στο παρελθόν, ήταν τελείως διαφορετική από τη σημερινή. Στις πλαγιές του υπήρχαν πάρα πολλά χωράφια, που τα καλλιεργούσαν, τα καθάριζαν και σε ορισμένα από αυτά υπήρχαν καλύβες και αλώνια. Λόγω του επικλινούς εδάφους τα χωράφια αυτά ήταν διαμορφωμένα σε αναβαθμούς - πεζούλες. Οι καλλιέργειες πρέπει να ήταν κυρίως δημητριακών. Σε όλα αυτά συνηγορούν τα απομεινάρια που υπάρχουν σήμερα μέσα στο πυκνό δάσος. Έτσι υπήρχαν και μονοπάτια που εξυπηρετούσαν τα κτήματα αυτά. Όλα δε μαζί, τα κύρια αλλά και τα δευτερεύοντα, αποτελούσαν ένα πυκνό και αλληλοσυμπλεκόμενο δίκτυο μονοπατιών.

Μονοπάτι


Στις μέρες μας που οι ανάγκες έχουν αλλάξει και η επικοινωνίες γίνονται από τους αμαξιτούς δρόμους, τα μονοπάτια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς. Οι απόψεις αυτές δεν είναι καινούριες. Τις πρωτοδιατύπωσε πριν αρκετά χρόνια ο κ. Ανδρέας Πετρόπουλος μέσα από μια συνολική του πρόταση περί της προστασίας και ανάδειξης του Κώνισκου.
Η κατάσταση των μονοπατιών είναι ακόμα και τώρα πάρα πολύ καλή. Ελάχιστες ήπιες παρεμβάσεις χρειάζονται και πολύ λίγος καθαρισμός.
Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα μονοπάτια αυτά σε σύγκριση με άλλα σε διαφορετικά βουνά, είναι αρκετά και πιστεύω σημαντικά.
  • - Αρκετά ξεκινούν και καταλήγουν στο Κεφαλόβρυσο, χώρο με τουριστική υποδομή. 
  • - Αρκετά από αυτά περνούν από από τοξωτά πέτρινα γεφύρια ( Ξερολύκου, Γοργιανάδων, Δεσπότη, Καμάρα Κλαυσίου ) της περιοχής.
  • - Είναι ομαλά και οι διασταυρώσεις ανάμεσά τους είναι συχνές. Έτσι μπορεί ο περιπατητής να έχει πολλές επιλογές προορισμών. 
  • - Βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση από το Καρπενήσι και το Κλαυσί, μέρη που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και μπορούν να γίνουν οι αφετηρίες για πεζοπορία, με σημεία ενημέρωσης.
  • - Ο Κώνισκος λόγω της θέσης του αποτελεί ένα βουνό αποκομμένο από το υπόλοιπο ορεινό ανάγλυφο της περιοχής. Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί εκεί ένα εκτεταμένο πάρκο άγριων ζώων που θα ζουν σε ελεύθερη κατάσταση. Η προσέλκυσή τους κοντά σε συγκεκριμένα σημεία θέασης μπορεί να γίνεται με ταΐστρες. Τα μονοπάτια βέβαια βοηθούν στην προσέλευση των ανθρώπων σε αυτές.
  • - Άλλη μια συμβατή δράση είναι η δημιουργία βοτανικού κήπου, ενταγμένου στην πανίδα του βουνού, διαμορφωμένου ίσως ακόμα και κατά μήκος κάποιου μονοπατιού. 

Ξύλινο γεφυράκι
Στον Κώνισκο βρίσκουμε αρκετά είδη ζώων, φυτών, μυκήτων, ερπετών, πουλιών και αμφίβιων. Όλα αυτά μπορεί να τα εντοπίσει κάθε επισκέπτης, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, αρκεί να ακολουθήσει τις διαδρομές που χαράσσουν τα μονοπάτια του.
Το βασικό πρόβλημα που σήμερα αυτά έχουν, είναι αυτό της σήμανσης και της πληροφόρησης. Κάποιος που δεν έχει εξοικείωση με τον χώρο διστάζει να απομακρυνθεί, μη γνωρίζοντας ούτε τον προορισμό, ούτε τις συνθήκες, ούτε τον χρόνο που απαιτείται, ώστε να ακολουθήσει μια διαδρομή.
Έτσι η άρτια σήμανση δεν είναι ούτε κουραστική, ούτε ακριβή υπόθεση. Αντίθετα τα οφέλη θα είναι πολλά και γρήγορα ορατά.
Μια επί τροχάδην παρουσίαση των μονοπατιών αυτών είναι:
  1. Από το Κεφαλόβρυσο, μέσω γεφυριού Ξερολύκου, μέχρι τον δρόμο για Κλαυσί. Μονοπάτι ιδιαίτερα εύκολο, διάρκειας περίπου μιας ώρας. 
  2. Από τα γήπεδα τένις πάνω από το Κεφαλόβρυσο, μέχρι τον αυχένα του δρόμου προς Αγ. Ανδρέα. Ανηφορική διαδρομή, σε βατό μονοπάτι σχετικά εύκολο διάρκειας δύο ωρών περίπου. 
  3. Από Κεφαλόβρυσο προς Κλαυσί. Το παλιό μονοπάτι πρόσβασης των Κλαυσιωτών στο Καρπενήσι. Εύκολη διαδρομή που οδηγεί μέσα στο Κλαυσί, ανεβαίνοντας λίγο ψηλότερα από την πρώτη διαδρομή. Αυτό το μονοπάτι θέλει καθάρισμα. 
  4. Από το Κεφαλόβρυσο ανεβαίνοντας στον αυχένα που σχηματίζεται από πάνω του και στη συνέχεια οριζόντια προς τα αριστερά, μέχρι να συναντήσουμε το μονοπάτι για τον Άγ. Ανδρέα. Συναρπαστική διαδρομή εύκολη και γρήγορη ( μία ώρα ). Έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείς να επιστρέψεις από άλλο δρόμο. 
  5. Από το γεφύρι του Δεσπότη, μέχρι να συναντήσουμε το παραπάνω μονοπάτι. Εύκολη και όμορφη διαδρομή, διάρκειας μιας ώρας. 
  6. Από Μπιάρα προς Αγ. Ανδρέα. Το μονοπάτι διακόπτεται κατά διαστήματα από τον δασικό δρόμο της περιοχής. Απο τον αυχένα για Αγ. Ανδρέα υπάρχει παρακλάδι προς την κορυφή. 
  7. Απο Αγ. Ανδρέα προς Μουζίλο. Κατηφορικό εύκολο μονοπάτι που περνάει μέσα από το Μουζιλιώτικο ρέμα.
  8. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά δευτερεύοντα μονοπάτια που οδηγούν σε παλιά χωράφια. Οι περιοχές αυτές που παλιότερα ήταν καλλιεργήσιμες, είναι ιδιαίτερα όμορφες και εύκολα βατές. 
Αλώνι στον Κώνισκο
Τέλος υπάρχουν μονοπάτια από το Κλαυσί που δεν έχω ακόμα επισημάνει, τα οποία έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ανωτέρω, όπως μου τα περιγράφουν διάφοροι γνωστοί.

Πιστεύω πως μια εθελοντική πρωτοβουλία με σκοπό την σήμανση θα ήταν μια πολύ καλή αρχή, ώστε στη συνέχεια οι φορείς να βοηθήσουν οικονομικά και το δίκτυο των μονοπατιών του Κώνισκου να γίνει γνωστό και προσπελάσιμο.   












2 σχόλια:

tselos photos -Nature of Roumeli είπε...

Many thanks Νίκο !!

Καλή Πρωτομαγιά σου εύχομαι ακόμα και αν βρέξει για λίγο !!

http://eyrytixn.blogspot.com είπε...

Συγχαρητήρια, εκπληκτική η περιγραφή και πολύτιμες οι πληροφορίες.