Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Εκδρομή στον Τόρνο





Την Κυριακή 18 Απριλίου 2010 με τον Κων/νο πήγαμε στον Τόρνο για να διερευνήσουμε τα μονοπάτια και  τις δυνατότητες του χωριού , ώστε να προετοιμαστεί σωστά η εκδρομή του ΦΟ Αντιρρίου τον Ιούνιο . Εκεί συναντήσαμε τον Γεράσιμο και τον αδερφό του Παναγιώτη Παλαιό οι οποίοι μας ξενάγησαν στα σημεία του χωριού που μας ενδιέφεραν . 
Κατ΄αρχήν πήγαμε με το αυτοκίνητο του Γεράσιμου στην περιοχή Μεγάλη βρύση όπου είναι ένα από τα μέρη που μπορούμε να κατασκηνώσουμε . Βρίσκεται πάνω απ' το χωριό και στη διαδρομή προς την κορφή Τριανταφυλλιά ( υψ. 1817 μ.) που θα είναι ο προορισμός της ορειβατικής ομάδας . Στην τοποθεσία αυτή υπάρχει το εξωκλήσι των Αγ. Αποστόλων , βρύση με κρύο νερό , στεγασμένος χώρος για διάφορες εργασίες , αλλά και για ύπνο και χώρος για αθλοπαιδιές και ποδόσφαιρο .


Από εκεί ανεβήκαμε με τα πόδια , ακολουθώντας το μονοπάτι για την κορφή , μέχρι την τοποθεσία Κορομηλιά . Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η λεπτομερής σήμανση του μονοπατιού καθώς αυτή προϋποθέτει αρκετές ώρες ή και μέρες δουλειάς . Η διαδρομή του μονοπατιού μέσα στο δάσος και τα ξέφωτα είναι μοναδική . Τέλος η θέα των κορυφών του Παναιτωλικού είναι ονειρώδης .




Μετά από μια σύντομη επίσκεψη στο ξωκλήσι του Πρ.Ηλία κατεβήκαμε στη πλατεία του Τόρνου με την εκκλησία της Αγ. Τριάδας , το μουσείο και το καφενείο του χωριού . Από εδώ κατηφορίσαμε για το μικρό Πανταβρέχι . Το πεντακάθαρο μονοπάτι κατεβαίνει προς τον συνοικισμό Διάσελο , με τα παραδοσιακά του σπίτια και τους φιλόξενους κατοίκους τους . Το μικρό Πανταβρέχι δεν έχει πολλά να ζηλέψει από την αντίστοιχη και συνώνυμη περιοχή του Κρικελοπόταμου . Έχει όμως ένα πλεονέκτημα . Μπορείς να το δεις όλο χωρίς να μπεις μέσα στο νερό , χάρις στο μπαλκόνι που σκάψανε στο βράχο οι άοκνοι κάτοικοι του χωριού . Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι ότι η επέμβαση αυτή δένει αισθητικά με το μνημείο της φύσης και το αναδεικνύει .




Επιστρέψαμε κατενθουσιασμένοι στη πλατεία ώστε να τοποθετήσουμε επί χάρτου τις εικόνες που εισπράξαμε και να δούμε τον δεύτερο χώρο που θα μπορούσαμε να κατασκηνώσουμε . Ο χώρος αυτός είναι δίπλα στη πλατεία και το καφενείο , έχει νερό και τουαλέτες , είναι όμως σχεδόν μέσα στα σπίτια του χωριού και δίπλα στην εκκλησία που την Κυριακή το πρωί θα έχει Θεία Λειτουργία .


Όλη η εξόρμηση στον Τόρνο έκλεισε με ένα υπέροχο γεύμα στο καφενεδάκι , με συζήτηση και σχεδιασμό για τις λεπτομέρειες της επικείμενης εκδρομής και τις ''μπαταρίες μας'' ξανά γεμάτες .


Πιστεύω ότι η επιλογή του σημείου είναι ιδανική . Η εκδρομή του ΦΟ Αντιρρίου λογικά θα στεφθεί από επιτυχία . 


Υ.Γ. Κάτι άσχετο με την εκδρομή . Θα μπορούσε η προσπάθεια του Γεράσιμου , του Παναγιώτη ,του Βασίλη και όλων των Τορνιωτών να τύχει αναγνώρισης και βοήθειας . Δεν βρίσκεις πολλά τέτοια παραδείγματα φιλοπατρίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: