Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Η ζυθοποίηση το 2015

    Το 2015 υπήρξε το πρώτο ουσιαστικά έτος κατανόησης της διαδικασίας της ζυθοποίησης.
- Κι εξηγούμαι.
    Από τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι το τι ακριβώς κάνεις, του πως λειτουργεί όλη προσπάθεια μετατροπής των σακχάρων σε οινόπνευμα και CO2, του τρόπου που μπορείς να βελτιστοποιήσεις το αποτέλεσμα και που πως μπορείς να συμβάλλεις εκ του μηδενός στη δημιουργία συνταγών και γνώσης, τότε είσαι σε θέση να πεις πως ... ξεκινάς.
    Η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δημιουργική με αποτέλεσμα την παρασκευή έντεκα διαφορετικών συνταγών. Για την ιστορία και μόνο αναφέρω πως το ΄14 έφτιαξα  πέντε συνταγές, ενώ το ΄13 μία.
    Το αποτέλεσμα βέβαια κρίνεται από την ποιότητα κι όχι από την ποσότητα. Έτσι υπήρχαν φέτος μπύρες κακές, όπως και καλές, αλλά και κάποιες αδιάφορες. Σε κάποιες ίσως και να έφταιγε η συνταγή, σε ορισμένες όμως σίγουρα η διαδικασία.
Με τη σειρά παραγωγής:

-Smoked Weiss
-American Pale Ale with Centennial
-Munich Dunkel
-Punk IPA
-American Amber Ale
-Bohemian Pilsner
-Belgian Tripel
-Saison
-ESB
-American Pale Ale with local hop
-Blonde Ale

    Όλες έγιναν με τη μέθοδο ΒΙΑΒ και χρησιμοποίησα νερό από διάφορες πηγές της περιοχής. Ο εξοπλισμός ήταν σε όλες ο ίδιος - ο οποίος για το ΄16 θα αναβαθμιστεί- και ακολουθήθηκαν όλες οι συνταγές κατά γράμμα, οι οποίες αντλήθηκαν απ το διαδίκτυο και από Ελληνικά sites.

    Ιδιαίτερη προσπάθεια έγινε για την εμφιάλωση, ώστε να είναι κατά το δυνατόν ίδια σε όλες τις συνταγές, καθώς και για την ετικέτα. Προκρίθηκε το όνομα Carpinus Beer προερχόμενο απ το δέντρο Carpinus orientalis, ιδιαίτερα γνωστό στη περιοχή μας, διότι αναζητούσα ένα όνομα που να παραπέμπει στο όνομα του Καρπενησίου.
Επίσης για την ετικέτα, απορρίφθηκε η ιδέα να υπάρχει ένα σήμα κατατεθέν, αλλά προς το σκοπό αυτό να λειτουργεί όλη η ετικέτα, αλλάζοντας μόνο το χρώμα εκτύπωσης σύμφωνα με τα χρωματικά χαρακτηριστικά της κάθε μπύρας.

    Διαμόρφωσα το χώρο του κελαριού για το κρασί, που πλέον έχει και το ''τμήμα'' της μπύρας. Ο λόγος ήταν η προσπάθεια να υπάρχει ένα χώρος με σταθερές όσο το δυνατόν συνθήκες θερμοκρασίας και δευτερευόντως υγρασίας- για το κρασί.

    Για την τρέχουσα χρονιά θα προσπαθήσω να αναβαθμίσω τον εξοπλισμό προσαρμόζοντας φίλτρα και αναδευτήρα στο καζάνι, spider hop ώστε να αποφεύγω τις πάνινες σακούλες, ηλεκτρονικά θερμόμετρα και τέλος θάλαμο ζύμωσης με ελεγχόμενες συνθήκες. Για λογισμικό θα αφήσω το calculator και πλέον θα χρησιμοποιώ το brewMate, απορρίπτοντας κάποια άλλα για διάφορους λόγους. Για να μετατραπεί όλος ο εξοπλισμός σε ηλεκτρικό προς το παρόν δεν το βλέπω.

    Εκείνο το κομμάτι που σίγουρα θα παραμείνει, θα είναι η συνεχής ενημέρωση και το διάβασμα. Αρκετές ώρες ημερησίως αφιερώνω στο σκοπό αυτό αλώστε.
Ο προγραμματισμός για τις συνταγές του ΄16 έχει βέβαια αρχίσει, αλλά φέτος θα επαναληφθούν και κάποιες πετυχημένες περσινές.

    Η εξοικείωση του γιου μου με τη ζυθοποίηση είναι όμως η βασική μου μέριμνα, με ενθουσιώδη μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Πιστεύω πως σύντομα θα μπορεί να παράξει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα από μόνος του. Οι προτάσεις και παρατηρήσεις του λαμβάνονται ιδιαίτερα σοβαρά υπόψιν.
    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια: